Какви ползи има чаят от маточина?

Какви ползи има чаят от маточина?
Pexels

Маточината , известна още под наименованието "лимоновата билка”, е богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Едно от най-популярните приложения на билката е чаят.

Чаят от маточина  е полезен за редица здравословни проблеми. Ето някои от ползите и приложенията му:

Намалява стреса

Маточината има успокояващи свойства и може да помогне при тревожност, нервност и безсъние. Пиенето на чай от маточина може да помогне за постигане на по-добър сън и облекчаване на напрежението.

Подобрява на настроението

Маточината може да помогне при депресия. Тя има антидепресантни свойства и може да стимулира производството на хормоните на щастието.

Улеснява  храносмилането

Чаят от маточина може да помогне при различни проблеми с храносмилането. Той има спазмолитични свойства, които помагат за релаксация на мускулите на червата.

Подобрява женското здраве

Маточината може да помогне при проблеми с менструацията, сърцебиене и др

Количеството , което може да се пие, варира в зависимост от индивидуалните нужди и реакции на организма. Обикновено се препоръчва да се пие 1-2 чаши чай от маточина на ден. Важно да се консултирате с лекар или натуропат, преди да започнете да го приемате редовно.

Въпреки ползите, има някои хора, които трябва да избягват пиенето на чай от маточина:

Това са хората с  алергия  към растения от семейството на ментата (Lamiaceae). Не се препоръчва и за тези, които са с ниско кръвно налягане.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Ева ronalda 22.01.2024|10:32
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук---- https://use.my/zf32
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay