Недостатъчният сън може да намали ползите от тренировките

Недостатъчният сън може да намали ползите от тренировките
Pexels

Поддържането на тренировъчен режим изисква много работа. Независимо дали се събуждате рано, за да потичате или отивате във фитнеса след дълъг работен ден, поддържането на активност е трудно. Но цялото това време и усилия може да не се отплатят, ако не спите достатъчно. Ново проучване показва, че липсата на сън може да намали някои от най-важните ползи от упражненията: ползите за мозъка.

Неотдавнашното проучване, публикувано в Lancet Healthy Longevity Journal, проследява около 9000 възрастни над 50 години и установява, че хората с по-честа физическа активност с по-висок интензитет, които спят по-малко от шест часа на нощ, са по-податливи на когнитивен спад. С други думи, лишаването от сън напълно отменя ползите за когнитивното здраве от упражненията.

От друга страна, констатациите показват, че хората с по-високи нива на физическа активност и които спят между шест и осем часа всяка нощ имат по-добра когнитивна функция с напредване на възрастта, което предполага, че техните упражнения имат дълготрайни ползи.

Въпреки че необходимото количество сън се променя с възрастта, средностатистическият човек между 18 и 60 години трябва да спи средно по 7 часа на нощ, за да поддържа оптимално благосъстояние и здраве, според Центъра за контрол на заболяванията.

Промени в начина на живот, като например лягане по едно и също време всяка вечер; ставане по едно и също време всяка сутрин; и изключването или премахването на телевизори, компютри, мобилни устройства от спалнята може да помогне на хората да получават здравословния сън, от който се нуждаят.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спите по-добре:

Пропуснете вечерното питие. Може да ви накара да се почувствате сънливи и да заспите по-бързо, но може да повлияе на REM съня и да направи съня ви по-малко продуктивен.

Придържайте се към график за сън. Съгласуваността на времето за събуждане и почивка подсилва естествения цикъл сън/събуждане на тялото ви.

Ограничете дрямките си. Въпреки че дрямката може да бъде нещо добро, тя може да попречи на нощния сън, ако е твърде дълга или е твърде близо до времето за лягане.

Създайте спокойна среда без смущения, като поставите тъмни завеси, поддържате стаята хладна и използвате тапи за уши или звукова машина, ако е необходимо.

Направете си услуга и се наспивайте – мозъкът ви ще ви благодари!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay