Наскоро ви разказахме за полезните свойства на карфиола. В момента той е в сезон и можете да го приготвите по всевъзможни начини (освен, ако не сте го използвали изцяло за туршия). Ето ви 3 апетитни идеи:
Печен карфиол със сос от чесън и лимон:
Необходими продукти:
1 глава карфиол
4 скилидки чесън, нарязани
Сокът на 1 лимон
3 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Пресен магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 200 градуса. Разделете карфиола на малки цветчета и разположете на равномерен слой в тава, покрита с хартия за печене.
Смесете чесъна, лимоновия сок, зехтин, сол и черен пипер. Полейте карфиола с тази смес. Изпечете във фурната за около 25-30 минути или докато карфиолът придобие златист цвят. Гарнирайте с нарязан магданоз преди сервиране.
Крем от карфиол с топчета от фета:
Необходими продукти:
1 глава карфиол
2 скилидки чесън, нарязани
4 с.л. зехтин
1/2 чаша сирене
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сгответе карфиола като го нарежете на малки парчета и го сварите го в подсолена вода до омекване. Отцедете и нарязаните парчета на карфиол.
В блендер смесете карфиола, чесъна, зехтина, сол и черен пипер, докато получите кремообразна смес. Поднесете крема от карфиол в купички и го гарнирайте с топчета от сирене.
Паниран карфиол с пикантен сос:
Необходими продукти:
1 глава карфиол
1 чаша брашно
2 яйца
1 чаша галета
1/2 чаша горчица
2 с.л. мед
1 ч.л. чили на прах
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 200 градуса. Разделете карфиола на малки цветчета.
В една купа, разбийте яйцата. В друга купа поставете брашното, а в третата - галетата. Оваляйте всяко цветче карфиол първо в брашното, след това в разбитите яйца и накрая в галетата. Разположете ги в тава и печете във фурната за около 20-25 минути или докато станат златисти и хрупкави.
За соса, смесете горчицата, меда, чилито на прах, сол и черен пипер. Поднесете соса към панирания карфиол.
0 | 0 |