5 ползи за здравето от нара

5 ползи за здравето от нара
Pexels

Наровете имат много качества, но този плод - главно семената и сокът му - е известен най-вече с това, че е богат източник на антиоксиданти и с високо съдържание на фибри. Това го прави чудесен за поддържане на здравето на червата и борба с болести, като сърдечни заболявания и дори някои видове рак.

Ето защо наровете трябва да бъдат във вашия радар и, по-важно, в чинията ви.

Какво представлява нарът?

Наровете са кръгли плодове, които са в сезон от септември до януари. Произхождат от Африка и се смята, че идват от страните по Арабския полуостров. Лечебните свойства на нара са били използвани през цялата история, датираща от хиляди години.

Въпреки че изглеждат малко като червени ябълки, не се хапват по този начин. За да изядете един нар, ще отворите дебелата, твърда кора, за да намерите вътрешността, пълна със сочни, червени семена. Тези годни за консумация зърна от нар са хрупкави, сочни, леко тръпчиви и много вкусни - те добавят сладко-тръпчива киселинност към парфета с кисело мляко, плодови и солени салати, зърнени купички, коктейли и много други. Семената от нар също са доста полезни за вас, благодарение на редица впечатляващи здравословни хранителни вещества и ползи.

Хранителен профил

Наровете са чудесен източник на хранителни вещества, особено фибри, антиоксиданти, витамини от група В и избрани минерали.

Ето преглед на хранителните вещества, открити в една чаша нар:
Калории: 145

Общо мазнини: 2,05 грама 

Белтъчини: 2.92 грама

Общо въглехидрати: 32,7 грама

Фибри: 7 грама

Захари: 23,9 грама

Витамин C: 17,8 милиграма

Витамин К: 28,7 мкг

Фолат (витамин B9): 66,5 мкг

Калий: 413 мг

Мед: 0,28 мг

Основни ползи от нара

Наровете са ароматен източник на хранителни вещества и като такива могат да се похвалят с много ползи за здравето. Освен многостранната им употреба в кухнята, ето някои от основните причини да ги ядете редовно:

1. Наровете (включително сокът) са пълни с антиоксиданти

Плодовете обикновено са богати източници на антиоксиданти, а наровете са отличен пример за това. Има няколко различни антиоксиданти, открити в наровете – някои от микронутриентите, като витамин С, действат като антиоксиданти, както и антоцианините, растително съединение, което също придава на нара жизнения му оттенък.

Във всяка порция сок от нар има 700 мг полифенолни антиоксиданти. Минали изследвания са установили, че сокът от нар има дори по-голяма антиоксидантна сила от червеното вино или зеления чай.

Важно е да ядете (и пиете) много антиоксиданти, защото тези съединения помагат в борбата със свободните радикали, намаляват клетъчните увреждания и предпазват от болести. В допълнение към потенциала си да намалят риска от развитие на някои видове рак и сърдечни заболявания, богатите на антиоксиданти храни като наровете също могат да допринесат за здравето на кожата, мозъка и очите.

2. Наровете са добър източник на щадящи червата фибри и полифеноли

Диетичните фибри са едно от най-мощните хранителни вещества, открити в наровете. Всяка чаша осигурява 7 грама, което значително намалява дневните нужди от фибри на средния възрастен.

Впечатляващото съдържание на фибри не е единствената здравословна за червата причина да ядете повече нар. Плодът също е добър източник на полифеноли, които могат да действат като пребиотици, които хранят добрите микроби. Полезните микроби [в червата] могат да се насладят на полифенолите в наровете, които могат да подобрят чревната лигавица и да намалят възпалението, причиняващо заболявания.

3. Нарът поддържа здравето на сърцето

Някои казват, че някои храни приличат на органите, чиито функции поддържат. Например орехите са полезни за здравето на мозъка. По същия начин наровете, които донякъде приличат на сърцето, поддържат сърдечно-съдовото здраве.

Има няколко начина, по които нарът може да защити сърцето ви. Това може да помогне да се обясни защо наровете бяха подчертани като един от най-добрите кардиопротективни плодове в преглед от 2021 г. Те могат да повишат "добрия" HDL холестерол, като същевременно понижават нивата на "лошия" LDL холестерол, както и намаляват кръвното налягане. Пиенето на сок от нар също може да подобри притока на кръв и да намали стенокардията.

4. Нарът може да повиши спортните постижения

Сокът от нар може да подпомогне атлетичните постижения и да помогне за ускоряване на възстановяването от упражнения, показват изследванията. Може също така да помогне за подобряване на бионаличността на азотен оксид, което помага на тялото ви да получи хранителните вещества, от които се нуждаете, за да тренирате.

5. Нарът може да подобри контрола на кръвната захар

Плодовете съдържат естествено срещащи се захари, включително нарът, въпреки че наровете определено влизат в списъка на плодовете с по-ниско съдържание на захар. Могат ли хората с диабет да ядат нар? Винаги е важно да се консултирате с вашия лекар, но хората с диабет могат да ядат и да се възползват от предимствата на наровете. Всъщност този плод може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay