6 ползи за здравето от тиквичките

6 ползи за здравето от тиквичките
Pexels

Лятото вече е тук, а любителите на сезонните продукти знаят точно какво означава това: официално е сезонът на тиквичките!

Лятото е времето, когато този многофункционален зеленчук (всъщност тиквичките технически са плод) се бере и е най-изобилен и лесен за намиране.

И зелените, и жълтите тиквички са не само супер вкусни, широко достъпни и лесни за готвене, но предлагат толкова много хранителни вещества. Тиквичките съдържат много важни витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за поддържането на множество аспекти на нашето здраве.

Научете как тиквичките може да са от полза за вашето здраве:

1. Тиквичките са с високо съдържание на антиоксиданти за поддържане на имунното здраве

В тиквичките ще намерите тонове витамини А и С, плюс много растителни съединения, включително полифеноли и каротеноиди, група растителни пигменти. Всички тези микронутриенти са антиоксиданти, които помагат на тялото да намали възпалението и да се бори със свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които, когато се оставят да се натрупват в големи количества в тялото, могат да доведат до почти всички хронични заболявания, за които можете да се сетите, от сърдечни заболявания до рак. Освен това каротеноидите са свързани със защитата от ултравиолетови лъчи, помагайки за естествена защита на кожата ни от слънчево изгаряне и рак на кожата.

2. Тиквичките съдържат важни хранителни вещества за здравето на очите

Когато става въпрос за поддържане на здрави очи и зрение, тиквичките също могат да бъдат полезни. Два от каротеноидите, открити в тях, лутеин и зеаксантин, са свързани с подобрено здраве на очите, както и витамин А. Лутеинът и зеаксантинът всъщност се натрупват в ретината, помагайки за предотвратяване на свързани с възрастта очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация. Докато витамин А също е тясно свързан с функцията на очите като ключов играч в здравето на ретината и цялостната функция на очите.

3. Тиквичките насърчават здраво сърце, холестерол и кръвно налягане

Известно е, че тиквичките поддържат и здравето на сърцето, благодарение на съдържанието на фибри, калий, магнезий и витамин К. В тиквичките ще намерите пектин, вид разтворими фибри, които се свързват с холестерола в стомашно-чревния тракт, като го отделят от тялото чрез отпадъци, вместо да се абсорбират в кръвта. Когато имаме големи количества от "лошия" вид холестерол в кръвта, има потенциал това да причини образуване на плаки във вените и артериите ни, което потенциално води до сърдечни заболявания.

Приемът на фибри също може да спомогне за нормални нива на кръвното налягане, ключ към оптималното сърдечно здраве. Междувременно калият и магнезият са електролити, които играят жизненоважна роля за нормалния сърдечен ритъм. И накрая, витамин К е неразделна част от здравословното съсирване на кръвта, още един важен аспект на цялостното здраве на сърцето.

4. Тиквичките осигуряват фибри за здравословно храносмилане и микробиома на червата

Чревното ви здраве може да се подобри от яденето на тиквички. Разтворимите фибри, открити в тиквичките, са полезни за полезните бактерии, които се намират в лигавицата на червата ви. Тези бактерии живеят в дебелото черво в по-голяма общност от микроорганизми, известни като микробиом на червата, и са жизненоважни не само за здравето на храносмилателната система, но и за цялостното ни здраве.

Високото съдържание на вода в тиквичките не само хидратира – то също така ще подпомогне усвояването на хранителните вещества и предотвратява често срещани проблеми като запек.

5. Тиквичките се борят за здрави кости

Когато става дума за здравословни храни за здравето на костите, млечните продукти не са единствените възможности, към които можем да се обърнем. Много зеленчуци и плодове могат да ни помогнат да поддържаме здрави кости, включително тиквичките. Съдържат магнезий, манган и витамин К, като всички те са свързани с поддържането и растежа на здрави кости.

6. Тиквичките предлагат важни витамини от група В, фолат и В6

В допълнение към всички гореспоменати хранителни вещества, открити в тиквичките, ще намерите и витамините от група В фолат и витамин В6. Фолатът е особено важен микроелемент за бременни жени, тъй като е от решаващо значение за образуването на невралната тръба при растящите бебета в утробата, както и за образуването на здрава кръв и клетки през целия живот. Докато витамин B6 помага за предотвратяване на анемия, поддържа здрава нервна система и дори може да помогне за подобряване на здравето на мозъка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay