Защо не ядем щраусови яйца?

Защо не ядем щраусови яйца?
Pexels

Щраусите снасят най-големите яйца на земята. Официално. Средно едно щраусово яйце е около 15 см дълго и 12 см широко и тежи приблизително два пъти теглото на баскетболна топка. 

Точно като кокоше яйце, щраусово яйце ще съдържа ембрион само ако яйцето е било оплодено първо от мъжки щраус. В противен случай ще намерите само белтъци и огромен жълтък вътре. Размерът на жълтъка е равен на около 24 обикновени жълтъка! Така че едно щраусово яйце може лесно да нахрани около 10 души.

Но щраусовите яйца не са чак толкова годни за консумация. На вкус наподобяват кокошите яйца: мазни, маслени и някак сладки. Но вкусът е по-интензивен. Освен това са по-богати на магнезий и желязо от кокошите яйца, но съдържат по-малко витамини А и Е. Едно щраусово яйце ще ви даде около 2000 калории, докато средното кокоше яйце - само 75 калории.

Готвенето и яденето им не е лесна работа. Черупката е изключително дебела. Можете да стъпите върху яйцето с двата си крака и то няма да се счупи. Ето защо, ако искате да сготвите омлет с щраусово яйце, ще ви трябва бормашина или чук. А също и наистина голям тиган, за да побере яйце с такъв размер. А пък варенето на яйцето ще отнеме почти 90 минути!

Но това не пречи на някои гастрономи да купуват и готвят този деликатес. Търговското отглеждане на щрауси се развива по целия свят. Можете да намерите ферми в Съединените щати, Нова Зеландия, Южна Америка и т.н. Фермерите развъждат птиците и събират яйца от женските щрауси, за да ги продават.

Въпреки че яденето на щраусови яйца може да не е много удобно, археолозите са открили доказателства, че хората са измислили много практични и артистични начини да използват черупки от щраусови яйца преди повече от 100 000 години. Различни древни култури са ги използвали като грънчарски гребени, върхове на стрели и други инструменти. В Африка хората са използвали черупки за съхранение и транспортиране на течности като вода или боя.

Днес черупките от щраусови яйца могат да бъдат намерени и в арт проекти и декор. Например черупката може да се превърне в страхотен полилей, ако изрежете шарки и я боядисате. Можете също да намерите този материал в бижутата: дизайнерите използват черупки от щраусови яйца, за да създават огърлици, висулки и други бижута. Така че, ако някога се вдъхновите да направите арт проект, просто се свържете с най-близката ферма за щрауси във вашия район.

Въпреки щраусът е птица, която снася най-големите яйца в света, те са най-малките в пропорция с тялото. Само 2% от общото тегло на женските птици. 

Известната птица киви от Нова Зеландия е с размерите на домашно пиле, но снася яйца, които са 6 пъти по-големи в сравнение с нормалната маса на яйцата за птици със същия размер. Как го прави? Друг възможен съперник на щраусите е птицата слон. Живяла е в Мадагаскар. Но за съжаление тези птици са изчезнали около 1000–1200 г. сл. Хр., вероятно поради човешка намеса.

Съвременните археолози са открили много яйца на птици слонове, които са се превърнали в камък. Тези яйца са с размерите на голяма диня и са дори по-впечатляващи от щраусовите. Въз основа на размера му можем да предположим, че едно слонско яйце се равнява на около 120 кокоши яйца и е било достатъчно за около 40 души.

Щраусите имат по-малък роднина, наречен ему - втората по големина жива птица по височина. Ему живеят в Австралия и снасят едни от най-красивите и цветни яйца в света. Обикновено са светло или тъмнозелени с изумруден оттенък. Днес все повече и повече местни фермери отглеждат тези птици, надявайки се, че търсенето на тези луксозни яйца ще нарасне. Освен добре познатите кокоши яйца, хората по целия свят ядат яйца от различни видове птици, включително патешки, гъши и пъдпъдъчи.

Пъдпъдъците снасят малки петнисти яйца, които могат да бъдат доста скъпи в много страни. Хората ги смятат за деликатес, защото този продукт е много хранителен. Едно пъдпъдъче яйце съдържа 5 пъти повече фосфор и калий от кокоше яйце, а нивото на желязо е 4,5 пъти по-високо. Значително е и количеството мед и кобалт. Въпреки че пъдпъдъчите яйца са малки, препоръчителното количество варира от 6 до 12 яйца на ден за един възрастен.

В някои страни от Южна Америка, като Бразилия, Колумбия и Венецуела, пъдпъдъчите яйца не са толкова редки и екзотични. Това е обичайна гарнитура за улична храна като бургери и хот-дог. Филипинците използват пъдпъдъчи яйца, за да приготвят популярна улична закуска kwek-kwek. 

Крокодилските яйца са не само годни за консумация, но се смята, че са вкусна и питателна храна. Те не съдържат жълтък, но все пак имат много хранителни вещества, необходими за човешкото тяло. Проучванията показват, че яденето на крокодилски яйца може да помогне за почистване на стените на кръвоносните съдове от мазнини и да подобри мозъчните функции.

Охлювите правят всичко бавно и снасянето на яйца не е изключение. Производството на тези яйца отнема 8 месеца, когато производителите използват техники за ускорено зреене или от 2 до 3 години, когато се случва по естествен път. Ето защо цената на едно малко бурканче хайвер от ескарго може да бъде около 100 долара.

Хората ядат и неоплодени яйца от акула. Тези яйца имат необичайна спираловидна форма, която позволява на женската акула да ги скрие безопасно в скални образувания и да защити бъдещото си потомство от хищници. Изследвания са доказали, че яйцата от акула имат висока хранителна стойност. Те са богати на аминокиселини и съдържат много големи количества витамини Е и А. Яйцата от акула варират по размер до размера на кокоши яйца. Ако имате достатъчно късмет да ги намерите — и оцелеете — можете да сготвите яйца от акула по същия начин като кокоши яйца.

В някои страни почти суровите яйца от костенурка са популярно ястие. Поставят се яйца от костенурка с мека черупка във вряща вода за 30 секунди, заедно с лук или чесън. След тази лесна процедура яйцата приличат на топки за пинг-понг и служат като съставка за салати. Тъй като много видове костенурки, особено морските костенурки, са застрашени, яденето на яйцата им не е популярна практика.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay