Как да замразите боровинки за смутита, пайове, палачинки и други?

Как да замразите боровинки за смутита, пайове, палачинки и други?
Pexels

Независимо дали набавяме пресни боровинки от фермерския пазар или супермаркет, трудно е да преценим точно колко пресни плодове да вземем за любимите ни здравословни рецепти с боровинки … и закуски, с които ще се захванем, за да заредим с енергия следобед, докато готвим гореспоменатите рецепти.

Ако и вие сте склонни да надценявате колко горски плодове ще успеете да изядете, преди те да са изложени на риск да станат за изхвърляне, има просто решение само на сантиметри от хладилника, където съхранявате вашите горски плодове: вашият фризер.

Продължавайте да четете, за да научите как точно да замразявате пресни боровинки, за да запазите техния сладко-тръпчив вкус и антиоксиданти, на които да се наслаждавате месеци напред. 

Как да замразите боровинки

Докато се подготвяте да следвате нашето ръководство за замразяване на боровинки, ще ви трябват само няколко инструмента:

  • Тави за печене, които се побират във вашия фризер, за да задържат горските плодове, докато замръзват.
  • Листове за печене.
  • Подходящ за фризер съд за съхранение, като торба с цип или херметичен контейнер.
  • Постоянен маркер за изписване на името и датата върху външната страна на опаковката.

По избор:

  • Гевгир, ако решите да изплакнете плодовете.
  • Чиста кухненска кърпа, за да изсушите изплакнатите плодове преди замразяване.

Лесно е да овладеете как да замразявате боровинки:

  1. Сортирайте пресните боровинки, като извадите всякакви клонки, листа, стъбла или остатъци.
  2. Разпределете боровинките на един слой върху лист за печене (или няколко, ако е необходимо, за да оставите плодовете достатъчно място да останат на един слой).
  3. Поставете тава(ите) за печене във фризера и оставете плодовете да замръзнат до твърдо състояние или за около 1 до 2 часа.
  4. Прехвърлете замразените плодове в безопасен за фризер контейнер, след което използвайте маркер, за да етикетирате и поставите дата на замразените боровинки.

Замразените горски плодове и пюре от боровинки могат да бъдат замразени до 10 месеца, но най-добре са за консумация през първите 6 месеца.

Съвет: Ако предпочитате да замразите боровинково пюре, за да го размразите по-късно, за да го използвате в сосове, смутита и десерти, в средна тенджера на среден огън добавете 1 чаша захар за всеки 2 литра боровинки. Разбърква се докато захарта се разтвори. Оставете тази смес да се охлади, след това прехвърлете сместа в торбички за фризер с цип или подходящи за фризер контейнери. Поставете етикет и дата, след което замразете до 6 месеца. Размразете в хладилника за една нощ преди употреба. 

Трябва ли да измиете боровинките, преди да ги замразите?

Да се ​​мие или да не се мие? Интернет ври от дебат по тази тема. В зависимост от това кого попитате как да замразите пресни боровинки, ще получите различен отговор.

В идеалния случай замразете вашите боровинки така, както са и изчакайте да ги изплакнете, когато ги извадите от фризера.

Това е така, защото пресните боровинки са покрити с естествен бял/сив "разцвет" или епикутикуларен восък, който предпазва плодовете от екстремни температури, дехидратация, както и разваляне чрез мухъл и бактерии. Изплакването на плодовете ще измие тази естествена "броня", така че, ако е възможно, съхранявайте плодовете в техния естествен вид.  

Ако решите да изплакнете плодовете като първа стъпка от вашия процес за замразяване на боровинки, направете го в онзи гевгир, който споменахме, и не забравяйте да ги подсушите старателно с чиста кухненска кърпа, преди да ги подредите върху покритата с хартия печене тава. 

Ако плодовете са все още мокри при замразяване, те вероятно ще се слепят и са по-склонни да се развалят  във фризера.

Какво да правите със замразени боровинки

Готови ли сте да използвате добре тези замразени боровинки? Ако не сте ги измили преди замразяване, използвайте гевгир, за да изплакнете добре плодовете под хладка течаща вода. Подсушете плодовете с чиста кухненска кърпа и продължете с любимата си рецепта с боровинки. В повечето случаи дори не е необходимо да размразявате плодовете, преди да се потопите в подготовката на рецептата

Повечето рецепти ще работят добре със замразени плодове. Смутита, бързи хлябове, палачинки, пайове и чипс работят чудесно със замразени боровинки.

Като се има предвид това, можете да ги размразите, ако желаете. За да направите това, поставете замразените плодове в голяма купа, след това ги покрийте със студена вода и изчакайте 30 минути. Отцедете и използвайте по желание. Като алтернатива прехвърлете желаното от вас количество замразени боровинки в хладилника и ги оставете да се размразят за 6 часа или за една нощ.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay