Папая - какви полезни свойства има?

Папая - какви полезни свойства има?
Pexels

Папая е екзотичен плод с изключително полезни свойства за здравето. Ето някои от най-важните ползи, свързани с консумацията на папая:

Богат източник на витамини и минерали: Папаята е изключително богат източник на витамин C, витамин A, витамин E, витамин К и фолиева киселина. Съдържа и важни минерали като калий и магнезий.

Подпомага имунната система: Високото съдържание на витамин C в папаята помага на имунната система да бъде по-силна и да се бори с инфекции и болести.

Антиоксидантна защита: Папаята съдържа антиоксиданти като витамин C и бета-каротин, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват клетките от окисляване.

Подпомага здравето на очите: Витамин A и бета-каротинът в папаята са полезни за здравето на очите и могат да помогнат в предотвратяването на проблеми като макуларна дегенерация.

Подпомага сърдечното здраве: Папаята съдържа калий, който помага в поддържането на нормалното кръвно налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.

Подпомага здравето на кожата: Витамин C и витамин E в папаята помагат за поддържане на здрава и млада кожа, като предпазват от стареене и дехидратация.

Помага при ужилвания от насекоми: Прилагането на пюре от папая върху ужилената или изгорена кожа може да облекчи болката и да ускори процеса на заздравяване.

Помага при изгаряне от слънце: Някои изследвания показват, че папаята може да помогне при леко слънчево изгаряне, като успокоява и охлажда кожата.

Подпомага отслабването: Папаята е с малко калории, богата на фибри и съдържа естествени ферменти, които могат да помогнат при процеса на отслабване и да подобрят метаболизма.

За да се възползвате максимално от ползите на папаята, включете я във вашата диета като свеж плод или като част от салати и смутита.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay