Ползи за здравето от хапването на тиквени семки

Ползи за здравето от хапването на тиквени семки
Pexels

Тиквените семки са семената, които растат вътре в тиквата. Те осигуряват протеини, ненаситени мазнини, фибри, магнезий, антиоксиданти и др. Тиквените семки могат да се консумират като лека закуска или в различни продукти, включително тофу от тиквени семки, масло от тиквени семки и протеинов прах от тиквени семки.

Ето повече за ползите за здравето от тиквените семки:

Ползи

Тиквените семки са пълни с хранителни вещества, които са необходими, за да ви помогнат да функционирате. В допълнение към хранителните ползи, които тиквените семки осигуряват, може да има и някои преки ползи за здравето от консумацията на семките.

Осигуряват антиоксиданти

Тиквените семки съдържат антиоксиданти, включително феноли и флавоноиди

Фенолите помагат да се отблъснат увреждащите клетките съединения в тялото, което може да предпази от стареене и болести. Техните противовъзпалителни, антимикробни и противоракови ефекти също са доказани.

Флавоноидите са свързани с широк спектър от благоприятни за здравето ефекти, включително защита срещу рак, втвърдяване на артериите и болестта на Алцхаймер. Подобно на фенолите, флавоноидите противодействат на съединенията, които увреждат здравите клетки и имат силни противовъзпалителни ефекти.

Тези антиоксидантни ефекти могат да бъдат още по-големи, когато тиквените семки са печени. Изследванията показват, че след изпичане тиквените семки имат повече феноли и флавоноиди. 

Съдържат полезни мазнини

На порция от 30 грама - около четвърт чаша - тиквените семки осигуряват повече мазнини, отколкото протеини или въглехидрати. Тази мазнина е предимно мононенаситена и полиненаситена мазнина.

Доказано е, че и двата вида мазнини намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта, което може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. 

Богати са на магнезий

Тиквените семки са най-добрият източник на магнезий. Този минерал е необходим за повече от 300 реакции в тялото, включително поддържане на нервната и мускулната функция, поддържане на здрава имунна система, поддържане на стабилен сърдечен ритъм и укрепване на костите. Магнезият също помага на тялото да произвежда енергия и да управлява нивата на кръвната захар.

Може да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата

Фитоестрогените са естествени съединения в някои храни, като тиквени семки, които са подобни на хормона естроген.

Германско проучване сред жени в постменопауза разглежда връзката между богатите на фитоестрогени храни и риска от рак на гърдата. Изследователите събрали данни от повече от 8000 жени и стигнали до извода, че консумацията на храни с фитоестрогени, включително тиквени семки, е свързана със значително намален риск от рак на гърдата.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се знае със сигурност дали има положителен ефект или не.

Екстрактите също са полезни

Изследванията върху преките здравни резултати, свързани с яденето на самите тиквени семки, всъщност са ограничени. Но има проучвания за това как продуктите от тиквени семки, като екстракти и масла, могат да бъдат от полза за здравето.

Малки, предимно предварителни проучвания показват, че екстрактът от тиквени семки може:

Намаляване на симптомите на увеличена простата, като например необходимост от събуждане посред нощ за уриниране, за мъже на възраст от 50 до 75 години.

Подобрява здравето на сърцето при жени, които са преминали през менопаузата, като например чрез намаляване на кръвното налягане и подобряване на кръвния поток.

Управлява свръхактивния пикочен мехур чрез намаляване на симптоми като често уриниране

Хранителна стойност

30 грама, несолени тиквени семки осигуряват:

Калории: 163

Мазнини: 13.9 грама

Въглехидрати: 4.17 грама

Фибри: 1.84 грама

Белтъчини: 8.45 грама

Магнезий: 156 mg, 37% от препоръчителната дневна доза

Цинк: 2,17 mg, 19,7% от препоръчителната дневна доза

Желязо: 2,29 mg, 12,7% от препоръчителната дневна доза

Цинкът е необходим за правилното функциониране на имунната система и играе роля в растежа на клетките, развитието на бременността, заздравяването на рани, разграждането на въглехидратите и действието на инсулина. Необходим е и за обонянието и вкуса.

Желязото е минерал, необходим за много функции. Той е част от хемоглобина, който пренася кислород в тялото и помага на мускулите да съхраняват и използват кислород. Също така е част от много други протеини и ензими.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay