Тиква - какви полезни свойства има?

Тиква - какви полезни свойства има?
unsplash

Сезонът на тиквата е тук! Ако има нещо, което е символ на есента, що се отнася до вкус, аромат и визия, то това несъмнено е тиквата! 

Тъй като предстои да хапваме най-различни неща, съдържащи тиква, като супи, десерти, салати, напитки и т.н., добре е да знаем как влияе на организма ни. 

Ето какви полезни свойства има тиквата: 

Витамини и минерали: Тиквата е богата на витамини и минерали, включително витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К, витамини от групата B (например, фолиева киселина) и минерали като калий, магнезий и фосфор.

Антиоксиданти: Тиквата съдържа антиоксиданти като бетакаротен, които помагат в борбата със свободните радикали в организма и поддържат клетките здрави.

Фибри: Тиквата е добър източник на диетични фибри, които подпомагат здравето на храносмилателната система, регулират нивата на захар в кръвта и помагат при поддържането на здравословното тегло.

Нискокалорична: Тиквата е подходяща за хора, които следят калориите, които приемат, тъй като съдържа малко калории, но засища много добре.

Подобрява зрението: Богатият състав на тиквата подпомага зрението и поддържа очите здрави.

Полезна за сърдечното здраве: Тикватата може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол.

Противовъзпалителни свойства: Някои съставки в тиквата, като бета-каротен и кверцетин, имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при борбата с възпалителни състояния в организма.

Подпомага имунната система: Витамин C и други антиоксиданти в тиквата подпомагат имунната система и помагат на организма да се защитава срещу инфекции.

Защитава кожата: Тиквата може да подобри здравето на кожата, като я хидратира и предпазва от увреждания.

Диуретичен ефект: Заради високото съдържание на вода и калий, тикватата може да помогне при отстраняването на излишната течност от организма. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay