Професия „бавачка“

На каква бавачка бихме поверили грижите за хлапето си

Професия „бавачка“

В България напоследък има тенденция все повече майки да наемат детегледачки, които да им помагат при отглеждането на децата им.

Естествено тази практика не се е превърнала в масова, тъй като доста често българката няма чисто финансова възможност за това, но от друга страна, голяма част от дамите просто нямат друг избор. Някои жени пък го правят просто, за да улеснят ежедневието си. Причините могат да са различни, но желанието е едно: Най-добрата детегледачка!

Намирането на жена, на която да поверите грижите за детето си е доста трудна задача. Често се получава така, че в крайна сметка именно детегледачката е тази, която прекарва най-много време с хлапето ви. Това е и причината родителите да бъдат доста взискателни и критични в избора си.

От бавачката се очаква да има опит с деца, да бъде педагог, често тя се превръща в и в домашна помощница, която освен за детето, се грижи за къщата и домакинската работа. Срещу съответното заплащане, разбира се.

Жените, които избират тази професия, задължително трябва да обичат децата и да притежават търпение в големи дози.

Идеална детегледачка няма, има такава, която родителите смятат, че е най-подходяща за целта.

Обикновено бавачката е по-възрастна жена, която през годините е натрупала опит с малчуганите. Често медицински сестри или здравни работници, които след пенсионирането си се преквалифицират в детегледачки. Родителите се чувстват спокойни, когато знаят, че за детето им се грижи медицинско лице. Може би затова ги смятат и за най-подходящи.

По-възрастната жена вдъхва сигурност у майките. От друга страна има и много млади момичета, най-често студентки, които работят почасово като бавачки.

Не всички жени обаче са готови да пуснат вълка при агнето или иначе казано, повечето жени не обичат конкуренцията да се разхожда в къщата им и то в по-млад вариант. И не ги виня! Има достатъчно подобни истории, които доказват, че понякога детегледачката е по-навита да се "грижи" за съпруга, вместо за детето. Последният пример, който изниква в съзнанието ми е с Арнолд Шварценегер, който даже се е погрижил бавачката на децата му да не скучае, та взел и й направил и на нея едно.

Някои жени пък започват да ревнуват не съпрузите, а децата си. Детето неизбежно се привързва към своята бавачка и понякога това не се харесва на майката. Тук има и психологически момент. Тази ревност често е породена от чувство на вина, че майката не прекарва достатъчно време с детето си.

В днешно време жената жонглира с хиляди задължения извън дома, също както и мъжете. И понякога е трудно да си майка и работеща жена едновременно.

Защо бавачката трябва да е жена?

Балканските ни разбирания не биха счели за нормално мъж да бъде бавачка на децата ни. Първо, бащата едва ли ще позволи на друг мъж да навлезе в неговата територия и второ много е вероятно човекът да бъде набеден за гей.

Извод: Българинът за нищо на света няма да позволи друг мъж да гледа детето му, но няма против това да прави друга жена.

В пари


Доста е относително колко скъпо излиза на едно семейство да си позволи услугите на детегледачка. Зависи за какъв период от време я наемате, дали за определен брой часове или през целия ден. Няколко пъти на седмица или през цялата, вечер или през деня.

Обикновено ще трябва да отделите средно около 500 лева. от месечния си бюджет, ако решите, че имате нужда от подобна помощ.

Има и сайтове, чрез които можете дори да повикате спешно бавачка у дома си, при внезапно изникнал ангажимент и няма на кого да оставите детето си.

Смениха ли бавачките бабите?

Някои родители целенасочена избират платената бавачка вместо да се доверяват на баби и дядовци. Това е личен избор, който всяко семейство прави по едни или други причини. При едни причините са финансови, при други са принципни, трети нямат въобще такъв избор.

Какъвто и избор да направите, обаче трябва да бъдете сигурни, че ангелчето ви е в добри ръце.

0 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 18.07.2011|10:31
Наемат се бавачки, най-често в големите градове, където няма места за в детските градини, а бабите са далеч или работят и те. Много е трудно в днешно време да се довериш на непозната жена, която да гледа детето ти. По-възрастните бавачки се избират точно с цел, мъжете да не се заглеждат по нея, но не мисля, че тя по-лесно би се справила с едно дете, пред момиче на 23-24 години например. С по-младо момиче децата се забавляват повече, но всеки родител сам си решава, на кого да повери отрочетата си.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay