Турско кафе по български

Турско кафе по български

Турско кафе по български

Каква е разликата между еспресото, което сме свикнали да пием у нас, и онова хубаво и наситено на вкус турско кафе, с което дядовците ни са обичали да започват сутрините си? Голяма.

 

Турското кафе се приготвя от едро смляна смес от тъмни сортове кафе, което се преварява във вода в джезве, а в готовата гореща напитка се запазват почти всички полезни съставки на ароматните зърна. При италианската напитка от машина това е невъзможно, защото термичната обработка е механизирана и е с много по-висока температура, която убива всички минерали.

 

Още нещо: от приготвеното на джезве кафе остава и ценна утайка. Можете да я използвате като ненадминат помощник в борбата с целулита, като нанасяте директно върху проблемните зони. Друго приложение можете да откриете като сложите на лицето си тънък слой от нея върху влажна кожа и масажирате леко - ще се удивите на какъв естествене ексфолиант сте попаднали. Освен в разкрасяването, утайката от кафе се използва като силно кръвоспиращо средство.

Ето и бърза рецепта как да разнообразите сутринта си. Как се приготвя турско кафе?

Време за приготвяне: 5-7 минути

Необходими продукти :

 

2 ч.л. захар (без захар кафето не се смята за приготвено от оригиналната турска рецепта, количеството на захарта отговаря на това на кафето)

2 ч.л. едро смляно турско кафе

1 к.ч. студена вода 

 

Начин на приготвяне:

Захарта и кафето се слагат в джезве, долива се вода и се разбърква само веднъж. Вари се на много слаб огън, докато по повърхността на кафето започнат да се появяват мехурчета и се образува пяна. Тази пяна прави вкуса уникален. Вземете малка лъжичка и я оберете от повърхността на джезвето, после сложете пяната в чашата за кафе. След като кафето кипне, долейте върху пяната. По традиция турците сервират напитката с чаша вода, която се пие преди кафето. Така вкусът е максимално изчистен.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay