Домашните турски кюфтета, са най-хубавото нещо, което може да се случи на вашата трапеза. Те са пикантни, крехки и съвършено сочни. Рецептата не е тайна, затова можете да си ги проготвите сами у дома!
Необходими продукти:
2 кг телешка кайма, 80% постно½ чаша галета
2 глави лук, нарязани на ситно или пасирани
4 скилидки чесън
1 и ½ ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. люспи от червен пипер или пипер Алепо, по желание
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л. чили на прах, по желание
¼ чаша вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете телешката кайма с галета, ситно нарязан лук и пасиран чесън. Добавете подправките. В малка купа смесете содата за хляб, водата и лимоновия сок. Изсипете ги в смляната телешка смес. Разбъркайте добре с ръка. Месете го около минута, за да се смеси добре.
Покрийте и оставете да престои в хладилника за една нощ или поне 2-3 часа.
Оформете кюфтенцата. Загрейте зехтин в чугунен тиган или друг тиган с незалепващо покритие. Гответе кюфтетата на силен огън, като ги обръщате или разклащате тигана от време на време, така че всички страни да се изпекат за около 3 минути. Не препълвайте тигана, гответе кюфтетата на партиди, докато свършат или запазете малко за замразяване.
Приятен апетити!
0 | 0 |