В повечето доматени супи главните герои са пармезана или босилека, но не и в тази рецепта. Тук се използват 3 вида домати, заедно със сметана за готвене. В резултат на това имаме супа, която е с богат вкус и супер кремообразна.
Ако никога преди не сте правили домашна доматена супа, време е да опитате:
Необходими продукти:
4 с.л. масло
2 стръка целина
1/2 глава жълт лук
1/2 малка луковица фенел
2 ч.л. сол
2 с.л. доматена паста
1/4 ч.л. червен пипер на люспи
2 консерви цели белени домати
1 1/2 ч. доматен сок
1 с.л. кафява захар
1/2 ч. сметана за готвене
1/4 ч. свежи листенца босилек
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера на среден огън разтопете маслото. Добавете целината, лука, фенела и 1/2 чаена лъжичка сол и гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат. Добавете доматеното пюре и гответе, като разбърквате често, докато потъмнее, около 2 минути. Добавете червения пипер и гответе още 1 минута.
Добавете доматите, заедно със соковете, доматения сок и кафявата захар. Оставете да заври, като мачкате доматите с дървена лъжица или гумена шпатула, за да се натрошат на големи парчета, и гответе, като разбърквате от време на време, за около 10 минути. Свалете от огъня и оставете леко да се охлади, около 5 минути.
Прехвърлете половината от доматената смес в стандартен блендер и пасирайте. Изсипете супата в голяма купа и повторете с останалата доматена смес. Върнете супата в тенджерата и разбъркайте със сметаната. Гответе на среден огън, като разбърквате често, само докато се затопли (не позволявайте да заври); подправете с останалата сол.
Разпределете супата в купички. Залейте със сметана и отгоре поръсете с босилек.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |