Как да се справим с детските страхове

За чудовищата под леглото си има причина

Как да се справим с детските страхове

Светът може да бъде ужасно място, когато си дете, и на родителите се пада отговорната задача да се справят с детските страхове и тревожност, за да не придобият те нездрав вид.

 

Страхът е израз на инстинкта за самосъхранение, появява се между 3 и 6 годишна възраст по различни начини и е обвързан до голяма степен със стила родителстване.

 

Първото разпознаваемо чувство на страх, което е в границите на нормалното развитие, е при срещата с непознати, а на тревожност – когато детето за първи път се отделя от майката дори това да е за 10 минути и тя да е в другата стая.  

 

Детските страхове се разгръщат в различен диапазон – от напълно реални неща като тъмнината до измислени герои като Баба Яга и чудовището под леглото.

 

За да не се задълбочат, мислете за тези страхове сериозно и никога не ги използвайте, за да се справите в определени ситуации, дори да сте на границата на търпението и възможностите си: "Ако не си изпиеш млякото, ще извикам Торбалан!".

 

Говорете за страха, опитайте се да разберете на какво се дължи той. Най-добрият начин е чрез играта – например ако детето ви се страхува от лекари, играйте на лекар-пациент и обяснявайте защо е добре да се ходи на чичо доктор или зъболекар.

 

Помогнете на детето си да научи повече за нещата, от които се плаши. Ако се страхува от кучета, вземете книжка или списание с кутрета и я разглеждайте заедно.

 

Обяснете му, че когато загасите лампата, стаята си остава същата и нищо не го заплашва. Бъдете търпеливи и отговаряйте на всички въпроси, които може да има.

 

Не избягвайте ситуациите, които биха породили страх у него, но не ги предизвиквайте и на сила. Ако вървите по улицата и някъде има бездомно куче, не преминавайте на отсрещния тротоар. Вземете нощна лампа с анимационен герой, за да е по-поносима тъмнината.

 

Предварително подготвяйте детето за неща, които предполагате, че биха го стреснали. Ако виждате, че скоро ще загърми, обяснете на мъничето, че това означава, че дъждът идва и така цветята ще пораснат красиви.

 

Не обърквайте детските страхове. Някои родители използват тактики като магически спрей, който гони чудовищата под леглото или вълшебна дума против Баба Яга. Според психолозите тази тактика е напълно погрешна, тъй като така всъщност бихте потвърдили, че те действително съществуват. 

 

Помнете, че вие служите за пример на детето. Ако вие се страхувате от паяци и детето ви ще придобие същия страх.

 

Ако страхът на детето обаче е толкова голям, че не можете да го преодолеете заедно и виждате че пречи на ежедневните му дейности, най-добре се обърнете към специалист. В никакъв случай не подценявайте начина, по който то се чувства, защото нещата не отминават от самосебе си и оказват трайно влияние върху развитието.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay