Изпичането на грил на свежите марули може да е встрани от българския вкус, но има дълбока и вкусна връзка със средиземноморската кулинария.
Необходими продукти за 4 порции:
2 малки марули
3 с. л. ситно нарязани сушени домати, мариновани в зехтин
200 мл зехтин от маринатата на доматите
1 скилидка чесън, нарязана
1 ч. л. балсамов оцет
5-6 листа босилек, нарязани
50 г пармезан
50 г тънки резени прошуто, по желание
Начин на приготвяне:
1. Прошутото се слага върху хартия за печене и се изпича във фурна на 150° С за 15 мин., докато стане хрупкаво.
2. Външните листа на марулите се отстраняват. Вътрешността се срязва на две по дължина. Половинките се намазват леко със зехтин от доматите. Слагат се върху нагорещен грил или грил-тиган да се запекат от двете страни, докато се образуват хубави линии. Посоляват се.
3. Доматите се пасират заедно с останалия зехтин, чесъна, босилека и оцета. Марулите се поръсват с пестото и едро настъргания пармезан. Сервират се топли, поръсени с чипса от прошуто.
Участвайте в играта на Jenite.bg и сп. Меню! Прочетете общите условия и отговорете на въпроса в статията "Салатено зелено".
4 | 1 |