Кюфтенцата са емблематични за нашата национална кухня, но понякога ни се иска да ги опитаме в малко по-нетрадиционни варианти. За днес сме ви приготвили апетитни кюфтенца с булгур и ароматен сос към тях! Ето как да си ги приготвите:
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
- 250 г булгур
- 500 г кайма (говеждо или свинско месо)
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на много фини полумесеци
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 с.л. галета (ако искате да придадете по-добра консистенция на кюфтенцата)
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. кимион
- Сол на вкус
- 1 яйце
- Сокът на 1 лимон
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 ч.ч. нар
- 1/2 ч.ч. фино нарязан пресен магданоз
За соса:
- 400 г кисело мляко
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на булгура. Накиснете го поне 30 мин преди да започнете да готвите. Сварете булгура според инструкциите на опаковката и го оставете да изстива.
В голяма купа смесете каймата, нарязания лук, нарязания чесън, галетата, червения пипер, черния пипер, кимиона и солта. Добавете изстудения булгур към сместа. Добавете сокът на лимона, зехтина и яйцето. Добре разбъркайте сместта, докато всички съставки се разпределят равномерно.
Накрая, добавете нар и пресен магданоз към сместа и разбъркайте отново. Оформете кюфтенца с мокри ръце. Загрейте грил тиган на средна температура и печете кюфтенцата от двете страни до златисто-кафяв цвят и докато бъдат изпечени равномерно.
За соса: Смесете киселото мляко с нарязания чесън, сол и черен пипер на вкус. Поднесете го като добавка към кюфтенцата. Сервирайте кюфтенцата горещи, със соса и допълнително пресен магданоз за гарниране.
0 | 0 |