Тази кремообразна бяла лазаня, направена с изключително вкусен сос от типа на Бешамел, наречен Морней, съдържа нарязано пиле, спанак, гъби и пресни билки.
Ето как да приготвите тази вкусна лазаня:
Необходими продукти:
За плънката:
500 грама спанак
2 1/2 с.л. зехтин
250 грама гъби
1 глава лук
3 скилидки чесън
500 грама рикота
1 яйце
1 1/2 ч.л. сол
1 с.л. риган
1 с.л. розмарин
1/4 ч. магданоз
За соса:
6 с.л. масло
3 скилидки чесън
7 с.л. брашно
4 ч. прясно мляко
1/2 ч.л. индийско орехче
3 ч. пармезан
1 с.л. риган
1 с.л. розмарин
сол и черен пипер
За лазанята:
24 броя кори за лазаня
2 ч. сварено пилешко месо
3 ч. настъргана моцарела
1/3 ч. пармезан
Начин на приготвяне:
Направете плънката: Сложете размразения спанак в цедка и го натиснете с гумена шпатула, за да се изцеди добре. Прехвърлете спанака върху кухненска хартия и подсушете добре.
Загрейте 1 супена лъжица зехтин в дълбок тиган. Добавете нарязаните гъби и гответе 5-6 минути. След това добавете лука, малко сол и черен пипер. Гответе около 3-4 минути, след което добавете още 1 л. зехтин и чесъна.
Накрая добавете подсушения спанак и гответе няколко минути. Оставете плънката настрана.
В отделна купа комбинирайте рикотата, яйцето, 1 супена лъжица риган, 1 супена лъжица розмарин, магданоз, сол и малко черен пипер.
Направете соса Морней: В средно голяма тенджера разтопете маслото. Гответе, докато маслото спре да бълбука, около 2 минути. Добавете чесъна, след което около половината брашно и разбъркайте, така че да няма бучки. Добавете останалото брашно и разбийте. Гответе непрекъснато, докато стане светлокафяво, около 2-3 минути.
Бавно добавете половината от прясното мляко. Разбийте добре и добавете останалото мляко. Добавете индийското орехче и оставете сместа да заври, като разбърквате често, за да не залепне. След като сместа заври и се сгъсти, махнете от котлона и добавете пармезана. Добавете подправките.
Сглобете лазанята: Комбинирайте спаначената смес с рикотата. Подгответе тавичка, сложете малко от соса на дъното. Наредете 6 кори за лазаня, като ги потапяте във вряща вода за няколко секунди преди това. Добавете малко от плънката, малко от пилешкото месо и малко от моцарелата. След това сложете отново кори, сос, плънка, месо и моцарела. Продължете така, докато продуктите свършат, като трябва да завършите със сос и да поръсите с моцарела.
Покрийте с алуминиево фолио и печете 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това махнете фолиото и печете още 15 минути.
Оставете лазанята да престои 30 минути преди да сервирате.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |