Тази кремообразна веган паста е идеалното ястие за обяд през натоварената седмица! Покрита с пикантен сос от бял боб, тя е здравословна и лесна за приготвяне.
Необхдими продукти:
Един пакет макаронени изделия
1 с.л. зехтин
1 малка глава жълт лук, наситнена
1 бр. средно броколи (нарязано на листа, стебла, розички)
¼ ч.ч. препечени кедрови ядки
Резени лимон, за сервиране
За кремообразния веган сос:
1½ ч.ч. сварен бял боб, отцеден и изплакнат
¼ ч.ч. зеленчуков бульон
3 с.л. пресен лимонов сок
2 с.л. зехтин екстра върджин
¼ ч.ч. хранителна мая
1 скилидка чесън, смлян
¼ ч.л. лук на прах
½ ч.л. морска сол
Прясно смлян черен пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
Направете соса: В блендер смесете белия боб, бульона, лимоновия сок, зехтина, хранителната мая, чесъна, лука на прах, солта и черния пипер и пасирайте до гладкост.
Сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври. Приговете макароните според инструкциите на опаковката, като варите до ал денте. Отцедете и оставете настрана.
Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голям тиган на среден огън. Добавете лука и задушете, докато омекнете за около 5 минути.Разбъркайте нарязаните стъбла броколи и изчакайте да омекнат. Добавете цветчетата и листата броколи и малко вода или зеленчуков булон. Изключете котлона. Оставете броколите да се задушат за 2 до 3 минути или докато омекнат, но все още са ярко зелени.
Добавете пастата, след това разбъркайте ¾ от соса, като добавите още булон, ако сосът е твърде сух. Подправете на вкус с още сол, черен пипер и лимонов сок по желание и разпределете в купички. Разпределете останалия сос във всяка купа. Отгоре поръсете с кедровите ядки и сервирайте с резенчета лимон отстрани.
Приятен апетит!
0 | 0 |