За какво е полезна копривата

За какво е полезна копривата
Canva

Копривата (Urtica dioica) е растение, което се използва от човека от векове поради своите множество полезни свойства. Листата на копривата са покрити със зъбести косъмчета, които могат да отделят химикали, предизвикващи дразнене при контакт с кожата, но също така това растение има и множество лечебни качества. Ето някои от тях:

Лечение на алергии и астма

Копривата се използва традиционно за лечение на алергични реакции като кихане и зачервяване на очите. Също така може да помогне за облекчаване на симптомите на астма.

Детоксикация на организма

Копривата има детоксикиращи свойства, които могат да помогнат за изчистване на токсините от организма.

Подпомагане на черния дроб и бъбреците

Копривата е известна със своите диуретични свойства, които могат да помогнат за прочистване на черния дроб и бъбреците.

Намаляване на възпалението и болката

Някои изследвания показват, че копривата може да помогне за намаляване на възпалението и болката при състояния като артрит и уретрит.

Подобряване на здравето на кожата

Приложението на копривата върху кожата може да помогне за облекчаване на различни кожни проблеми като акне, екзема и псориазис. Копривата също така може да има антибактериални и антиинфламаторни свойства, които могат да помогнат за поддържане на здрава кожа.

Богат източник на хранителни вещества

Копривата е богата на витамини (A, C, K), минерали (желязо, калций, магнезий) и антиоксиданти, които могат да подпомогнат общото здраве.

Важно е да се отбележи, че преди да използвате копривата за лечебни цели, е добре да се консултирате със здравен специалист, особено ако сте бременни, кърмите или имате хронични здравословни проблеми.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay