За какво е полезно брюкселското зеле?

За какво е полезно брюкселското зеле?
Canva

Брюкселското зеле е зеленчук от семейството на кръстоцветните. То е известно с миниатюрните си зелени глави, които се консумират като зеленчук. Брюкселското зеле е богато на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравословното функциониране на организма и имунната система. Включването му в диетата може да има положителен ефект върху здравето на очите, сърцето, храносмилането и общото здравословно състояние.

Брюкселското зеле е изключително полезна зеленчукова култура с множество ползи за здравето. Ето някои от основните предимства:

Богат източник на витамини и минерали

Брюкселското зеле е богато на витамини К, С, А и фолиева киселина. Съдържа също така магнезий, калий, желязо и калций.

Антиоксидантно действие

Включването на брюкселско зеле в диетата може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в организма благодарение на антиоксидантите, които съдържа.

Подпомага здравето на очите

Брюкселското зеле съдържа витамин А, който е важен за здравето на очите.

Подпомага имунната система

Богатият състав на витамини и минерали в брюкселското зеле може да подпомогне имунната система и да намали риска от различни заболявания.

Подпомага храносмилането

Брюкселското зеле е богато на фибри, което подпомага храносмилането и помага за поддържането на здравословното функциониране на червата.

Малко калории, висока хранителна стойност

Брюкселското зеле е отличен източник на хранителни вещества при ниско съдържание на калории, което го прави идеален избор за хора, които следват диета за отслабване.

Помага на сърцето

Фибрите и калий, които се съдържат в брюкселското зеле, могат да помогнат за подпомагането на здравословната функция на сърцето и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay