В Близкия изток го наричат "шакшука", а в Италия е известнo като "uova in purgatorio". Tова обаче са просто яйца, приготвени в доматен сос.
Приготвя се изключително лесно и е подходящо за закуска, брънч, обяд и вечеря. Като цяло яйцата са едно от най-универсалните ястия.
Тази версия на това класическо ястие включва богат доматен сос, овкусен с пикантен италиански пуешки колбас за допълнителна доза протеин с ниско съдържание на мазнини.
Върху този сос разбиваме четири яйца и след това преместваме целия тиган (или съд за печене) във фурната. Необходими са само 10 минути, за да се стегнат белтъците.
Ето как да приготвите печени яйца с доматен сос по италиански:
Необходими продукти:
1 багета
2 ч.л. зехтин
200 грама моцарела
300 грама колбас по избор
1 глава лук
3 скилидки чесън
700 грама домати от консерва
1 ч.л. риган
сол и черен пипер
4 големи яйца
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете багетата и я наредете в тиган или тава. Поръсете със зехтин и наредете нарязаната моцарела. Печете около 12 минути, докато моцарелата се разтопи.
Междувременно загрейте голям незалепващ тиган на средно висока температура. Добавете колбаса и гответе, като разбърквате, за около 5-6 минути.
Добавете лука и чесъна към колбаса и гответе, като разбърквате, докато лукът стане прозрачен, около 3 минути.
Към тигана добавете доматите, ригана и солта и след това оставете да къкри, като разбърквате от време на време, докато леко се сгъсти, около 3 минути.
Намалете температурата на фурната до 180°C. Разбийте яйцата в соса, като оставите разстояние между тях и след това поръсете с черен пипер.
Прехвърлете тигана във фурната и печете, докато белтъците стегнат, но жълтъците са все още меки, 7 до 9 минути.
Поръсете с пресен риган и сервирайте в купички с препечен хляб с моцарела.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |