Как да боядисаме яйцата с естествени бои

Боядисването на великденски яйца с естествени багрила е забавен, здравословен и екологичен начин да добавите цвят към празника. Ето ръководство стъпка по стъпка за създаване на естествени бои за яйца:

Материали:

  • Бяла или светла на цвят варена царевица
  • Червено зеле
  • Люспи от червен лук
  • Чаени листа (черен, зелен или червен)
  • Пресни боровинки
  • Лимонов сок
  • Бял оцет
  • Пликове за фризер или тензух
  • Кърпи или хартиени кърпи
  • Тенджери
  • Сварени яйца

Инструкции:

  1. Цвекло: Нарежете няколко средно големи глави цвекло на четвъртинки. Поставете ги в тенджера и ги покрийте с вода. Добавете 1 супена лъжица бял оцет и оставете да заври. Намалете котлона и оставете сместа да къкри 20-30 минути, докато водата се обагри в интензивен цвят. Извадете цвеклото и го оставете да се охлади. Внимателно прецедете течността и я използвайте за боядисване на яйцата.

  2. Червено зеле: Нарежете 1 глава червено зеле на четвъртинки и я поставете в тенджера. Добавете достатъчно вода, за да го покриете, и 1 супена лъжица бял оцет. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри 30-40 минути. Извадете зелето и го оставете да се охлади. Прецедете течността и я използвайте за боядисване на яйцата.

  3. Обелки от лук: Напълнете тенджера с обелки от червен лук. Добавете достатъчно вода, за да ги покриете, и 1 супена лъжица бял оцет. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри 30 минути. Извадете люспите и ги оставете да се охладят. Прецедете течността и я използвайте за боядисване на яйцата.

  4. Чай: За всеки тип чай изберете плик чай или използвайте прясна, насипна билка. Поставете пакета чай или билката в торбичка за фризер или тензух. Закрепете торбата с връв или ластик. Поставете я в тенджера и я покрийте с вода. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри 10-15 минути. Извадете торбичката и я оставете да се охлади. Прецедете течността и я използвайте за боядисване на яйцата.

  5. Боровинки: В малка тенджера смесете 1 чаша пресни боровинки, 1 чаша вода и 1 супена лъжица лимонов сок. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри 10-15 минути. Извадете боровинките и ги оставете да се охладят. Прецедете течността и я използвайте за боядисване на яйцата.

  6. Боядисване на яйцата: След като вече разполагате със своя естествен багрилен разтвор, потопете сварените яйца в избрания от вас цвят. Можете също така да използвате комбинация от цветове, за да създадете уникални дизайни. Оставете яйцата да престоят в боята поне 1 час или докато достигнат желания цвят.

  7. Отстраняване на яйцата: След като яйцата са достигнали желания цвят, внимателно ги извадете от боята с помощта на решетъчна лъжица. Попийте излишната влага от яйцата с кърпа или хартиена кърпа.

  8. Сушене на яйцата: Оставете боядисаните яйца да изсъхнат напълно на проветриво място, преди да ги аранжирате в декоративните кошнички.

Чрез използване на тези естествени съставки можете да създадете красиво боядисани великденски яйца, без да използвате изкуствени оцветители.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay