Какво да ядем и какво да избягваме по време на цикъл

Какво да ядем и какво да избягваме по време на цикъл
Canva

Няма доказани храни, които трябва да се избягват по време на менструация, тъй като индивидуалните диети варират значително. Въпреки това, някои жени намират облекчение от симптомите при менструален цикъл, като заложат на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини.

Ето някои предложения за храни, които могат да бъдат полезни по време на вашия менструален цикъл:

Храни, богати на желязо: Желязодефицитната анемия е често срещан проблем по време на менструация, тъй като менструалният поток може да доведе до загуба на желязо. Храните, богати на желязо, включват червено месо, птици, риба, леща, боб, нахут, спанак и обогатени зърнени храни.

Храни, богати на калций: Калцият може да помогне за регулиране на промените в настроението и да намали мускулните крампи по време на менструация. Храните, богати на калций, включват млечни продукти, листни зелени зеленчуци, бадеми и тофу.

Храни, богати на витамин D: Витамин D подпомага усвояването на калций, което е важно за здравето на костите и намаляването на мускулните крампи. Можете да получите витамин D от слънчева светлина, както и от храни като мазна риба, яйчни жълтъци и обогатено мляко.

Плодове и зеленчуци: Тези храни осигуряват основни витамини, минерали и фибри, които са важни за цялостното здраве. Особено полезни са листните зелени зеленчуци, сладките картофи, броколите, портокалите и ягодите, които са с високо съдържание на антиоксиданти.

Пълнозърнести храни: Пълнозърнестите храни, като киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб, осигуряват устойчива енергия и могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което може да повлияе положително на настроението и енергийните нива.

Здравословни мазнини: Здравословните мазнини, открити в храни като авокадо, ядки, семена и зехтин, могат да помогнат за намаляване на възпалението и поддържане на хормонален баланс.

Вода: Поддържането на хидратация е от решаващо значение по време на менструация, тъй като загубата на течности през менструалния поток може да доведе до дехидратация. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден.

Въпреки че няма специфични храни, които трябва да се избягват по време на менструация, някои хора може да открият, че техните симптоми се влошават след консумация на определени храни или напитки. Те включват:

Солени храни: Високият прием на сол може да доведе до задържане на вода и подуване.

Кофеин и алкохол: И двете вещества могат да допринесат за промени в настроението и да увеличат усещането за умора.

Рафинирани захари: Тези храни могат да причинят колебания в нивата на кръвната захар, което води до промени в настроението и умора.

Газирани напитки: Те могат да причинят подуване и дискомфорт.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay