Тези лавандулови кексчета се приготвят лесно и едва ли има по-подходящ десерт за пролетта от тях. Вкусни, ароматни и красиви- ще очаровате всички вкъщи.
Ето как да приготвите вкусни лавандулови кексчета:
Необходими продукти:
За захаросаната лавандула:
1 белтък
няколко клончета ядлива лавандула
1/2 ч. фина захар
За кексчетата:
1 1/2 ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
3/4 ч. захар
2 ч.л. смляна ядлива лавандула
1/2 ч. масло
2 яйца
1 ч.л. ванилия
3/4 ч. прясно мляко
За глазурата:
3 ч. пудра захар
5-6 с.л. прясно мляко
лилава хранителна боя
Начин на приготвяне:
Потопете суха четка за сладкиши много леко в разбития яйчен белтък и леко намажете лавандуловите клонки. Поръсете със захарта, като изтръскате излишната. Оставете да изсъхне 10 минути върху хартия за печене.
Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете хартийки във форма за мъфини.
В средно голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта.
С помощта на електрически миксер разбийте захарта, лавандулата и маслото, докато се получи пухкава смес, около 3 минути. Намалете скоростта на миксера и добавете яйцата, като разбивате непрестанно. Накрая добавете ванилията.
Намалете скоростта на миксера и добавете сместа от брашно на три пъти, като редувате с мляко. Напълнете чашките за мъфини малко под половината. Печете 12 до 15 минути, като проверявате с клечка за зъби. Прехвърлете върху решетка и оставете да изстине. Повторете с останалото тесто, като използвате отново формата за мъфини.
Разбийте пудрата захар и 5 супени лъжици мляко до получаване на течна консистенция. Оцветете до желания нюанс с боята. Покрийте мъфините с глазурата. Оставете да стегне за 30 минути до 1 час. Непосредствено преди сервиране, поставете отгоре по една захаросана лавандула.
Да ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |