Овчарски пай

Най-сетне едно ястие с месо

Овчарски пай

Говорим си за пости, за празнични трапези и обичаи, но някъде през ноември изоставихме класическите манджи с месо. Онези, които спокойно можем да сготвим, ако не сме се отдали на пост, бил той и бял.

Това ястие е традиционно, но за други географски ширини. Там също вали и мъглата не се вдига по цял ден. Само че говорят със симпатичен акцент и обичат класическата комбинация "картофи и месо". Може би вече се досещате, че става дума за овчарския пай. И неговото време дойде, сред толкова ястия без продукти от животински произход.

Необходими продукти:

500 гр. телешко месо
4 големи картофа
5 моркова 
2 глави лук, нарязани на ситно
1/2 ч.ч. настърган кашкавал или чедър
1 с.л доматено пюре
1 с.л. масло
2 с.л брашно
3/4 ч.ч. телешки бульон
олио, сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне: 
Сварете в подсолена вода предварително обелените и нарязани картофи. Извадете ги и пригответе пюре от тях с маслото, едната глава лук и половината от настъргания кашкавал. Посолете и по желание прибавете черен пипер. Сварете морковите за около 15-ина минути, нарежете ги на ситно и ги оставете настрана.

В широк тиган загрейте олиото и запържете останалия лук, докато стане прозрачен. Добавете накълцаното (или смляно на кайма) телешко и гответе почти до готовност. Изсипете брашното. Веднага след това добавете и доматеното пюре, смесено с бульона. Изчакайте да заври, намалете температурата на котлона и задушете за около 5 минути.

В подходяща плитка тавичка разстелете готовото телешко, след това пласт от морковите и завършете с картофеното пюре и останалия настърган кашкавал (чедър). Печете в предварително загрята на 200'С фурна, докато се получи златиста коричка.

254 7
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay