Онче, бонче, празнично бидонче

Пословичната туршия е обичана от едни и отричана от други

Онче, бонче, празнично бидонче
Кухнята е едно от местата, на което човек може да се усамоти. Да си приготви нещо вкусно, да го изяде, без никой друг да разбере. И тъй като в нашето бедно на кулинарни хоризонти общество съществуват десетки забранени ястия, е по-лесно да си ги похапваме тайно. А пред останалите праведни граждани да се преструваме, че никога дори не бихме помирисали храни табута като сланина, лук, туршия или пък шкембе чорба с чесън.

Бягството от традициите не е задължително, ако семейството ви е широко скроено и възприема консумацията поне на някои от изброените деликатеси. А вие, като съвестна домакиня, може да преглътнете болката от общественото мнение и да се научите да приготвяте едно от най-отричаните и същевременно обичани мезета - туршията.

Опитът ми сочи, че съдържанието дори на 10-литров бидон се оказва недостатъчно, но ще запазя оригиналната рецепта, в която литрите на буркана за туршия са само три. Важно е да отбележа, че зеленчуците могат да бъдат почти всякакви, но аз ще спомена само персоналните си фаворити.

Необходими продукти за 3 л буркан:
1 зелка
1 глава карфиол
1 кг камби
(може още: моркови, зелени домати, чесън)
4 с.л. сол
4-8 с.л. захар (според вкуса)
200 гр оцет
целина
черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:
Бурканът се напълва с нарязаните зеленчуци, като зелето може предварително да се посоли малко, за да се натъпче по-лесно. Заедно с тях се слага и накъсаната целина. След това подправките се разтварят в оцета и сместа се изсипва в бурканa.

Всеки ден бурканът се разклаща, така че да не се застоява течността. На третия ден саламурата се пресипва в тенджера и се кипва. Връща се обратно в буркана, който се оставя на хладно и тъмно място за две седмици.

Простата сметка показва, че ако тази седмица се престрашите да посветите един час на прясната зимнина, на трапезата за Нова година ще имате блюдо с кисело зеле, карфиол и камби. Повечето от вашите приятели ще си признаят, че за последно са яли туршия, приготвена от баба им. И тайничко ще ви завидят, че сте си сътворили такава зеленчукова вкусотия без да ставате жертва на досадно претакване с маркуч и смъртоносни миризми.
18 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay