Пралина е сладкарска смес от карамелизирани ядки и захар, която може да се използва за украса на торти, кремове и други десерти, а може и да се хапва самостоятелно.
Има два вида пралини- френски и американски. Френските се приготвят с бадеми, а американските- с пекани.
Те могат да варират по текстура от меки и дъвчащи до твърди и хрупкави, в зависимост от това колко дълго ги готвите. Когато ще се хапват отделно, а не като част от друг десерт, добре е да бъдат малко по-меки, тоест да се готви по-кратко.
Ето как да приготвите пралини с пекани:
Необходими продукти:
220 грама кафява захар
200 грама бяла захар
1 ч.ч. кондензирано мляко
4 с.л. масло
2 ч.ч. пекани
1 ч.л. ванилия
щипка сол
Начин на приготвяне:
Подгответе 2 тавички, като сложите хартия за печене в тях.
Сложете двата вида захар в малка тенджерка, заедно с маслото и кондензираното мляко. Гответе, като разбърквате непрекъснато с дървена лъжица, докато захарта се разтвори и сместа започне да се пени и кипи, 5 до 7 минути.
Гответе още 8-10 минути, като разбърквате непрекъснато.
Свалете от котлона и веднага добавете пеканите, ванилията и солта. Сместа ще започне да се сгъстява, докато разбърквате. Ако разбърквате твърде дълго обаче, ще стане твърде гъста.
С помощта на лъжица оформете кръгчета от сместа върху хартията за печене. Ако се сгъсти твърде много, можете да сложите малко гореща вода вътре.
Оставете пралините да се охладят за около 1 час.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |