Пудингът не е обичаен гост на българската трапеза, което е незаслужено, защото се отличава с фина, но и плътна текстура, която без съмнение допринася изключително много за удоволствието от това изискано ястие.
Необходими продукти за 4-6 порции
1 франзела
300 мл прясно мляко
500 г зелени аспержи
100 г натрошено синьо или овче сирене
4 яйца
4 с. л. масло
60 г заквасена сметана
2 с. л. галета за поръсване
сол и бял пипер на вкус
за гарниране:
50 г сухари
2 с. л. масло
морска сол
1 стрък мащерка
Начин на приготвяне
1. Франзелата се нарязва на филии и се залива с млякото. Оставя се да постои 10 мин.
2. Аспержите се подрязват в основата на 1 см. и се нарязват на парчета с дължина 2 см. Слагат се да се бланшират за 2 мин. в 1 л вряща подсолена вода. Прецеждат се и се сипват в съд с ледена вода, за да не загубят свежия си зелен цвят. Прецеждат се и се подсушават.
3. С 1 с. л. от маслото се намазва форма за кекс или за саварина и се поръсва с галетата.
4. Хлябът се разбива на крем с миксер. Останалото масло се разбива и се смесва с крема от хляба, жълтъците и сметаната. Добавя се солта. Слагат се аспержите, сиренето и бял пипер на вкус.
5. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят внимателно на 2 пъти към сместа. Всичко се сипва във формата за печене. Формата не бива да се пълни повече от ⅔ от височината ѝ. Завива се с алуминиево фолио. Слага се в тавичка и се налива гореща вода, която да стига поне 2 см от височината на формата с пудинга. Пече се на 180°С за 60 мин.
6. Пудингът се изважда от тавата с водата и се охлажда 10 мин. Обръща се в чиния.
7. Маслото за гарниране се сгорещява и в него се слагат сухарите, солта и листенцата на мащерката, разбъркват се, докато се зачервят. Пудингът се поръсва и се нарязва на парчета.
0 | 0 |