Едно от ястията, които присъстват на трапезата в почти всеки български дом днес, са пълнените чушки. Естествено, те трябва да бъдат постни. Обикновено хората ги пълнят с боб или ориз, но има и други варианти.
Ако искате малко по-различни пълнени чушки тази година, можете да приготвите постни пълнени чушки с булгур. Те са не по-малко вкусни от останалите варианти.
Ето как да приготвите вкусни постни пълнени чушки за Бъдни вечер:
Необходими продукти:
10-12 броя червени чушки
1/4 ч.ч. олио
1 глава лук
1 ч.ч. булгур
една консерва (400 грама) домати
2 ч. вода
сол и черен пипер
1/2 връзка магданоз
1/3 ч. нарязан босилек
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Махнете дръжките и семките на чушките, измийте ги и ги оставете да се отцедят.
Запържете нарязания на ситно лук в мазнината. След като лукът се запържи, добавете булгура.
Добавете доматите, малко сол и черен пипер, както 1 1/2 чаша вода. Оставете да се готви около 10-15 минути.
Добавете нарязаните на ситно магданоз и босилек. Свалете от огъня и оставете съвсем леко да изстине.
Напълнете подготвените чушки с тази смес, потопете ги в брашно, за да не изтече плънката и ги наредете в тава. Можете също да използвате дръжките за "похлупачета". Добавете останалата вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.
На 30-тата минути обърнете чушките, за да се запекат и от другата страна.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |