В понеделник ви разказахме за чудотворните свойства на зелето. Като добавим към причините за консумацията му и факта, че ни остават още много постни дни, тази рецепта ни се струва съвсем на място. Тази есенна витаминозна салата разчита на класическата средноевропейска комбинация от зеле, ябълки и кимион.
Необходими продукти за 4 порции:
½ глава червено зеле
3 с. л. ябълков оцет
½ ч. л. кимион
1 морков, настърган
1 сладка ябълка, нарязана на малки кубчета
3 с. л. ситно нарязан магданоз
3 с. л. препечени орехови ядки
1 ч. л. кафява захар
2 с. л. зехтин
½ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
-
Зелето се нарязва на тънки ивици. В 1 л кипяща вода се слага за минути, отцежда се и се поставя в съд с ледена вода. Когато изстине, се отцежда добре.
-
Оцетът се загрява със солта и захарта. С горещата смес се залива зелето, прибавят се кимионът, ябълката, морковът и магданозът. Слага се зехтинът и орехите. Всичко се разбърква добре.
22 | 0 |