Никой не знае каква е точната рецепта на тортата "Захер". Все пак това е десерт, която се подвизава из австрийските кухни повече от 200 години. Ще споделим с вас един чудесен вариант за приготвяне на сладкото изкушение.
Необходими продукти за 16 порции:
125 г краве масло
150 г тъмен шоколад
½ ч. ч. брашно
½ ч. ч. царевично нишесте
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. ч. смлени бадеми
5 яйца
1 ч. ч. захар
1 щипка сол
За глазурата:
200 г мармалад от кайсии
280 г тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
½ ч. ч. вода
¾ ч. ч. захар
Начин на приготвяне:
1.Основата се приготвя, като маслото се разтопява на водна баня заедно с начупения шоколад.
2.Смесват се брашното, нишестето, смлените бадеми и бакпулверът. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта, а белтъците - със солта.
3.Охладената маслено-шоколадова смес се сипва при жълтъците. След това се прибавя брашнената маса и внимателно се слагат разбитите белтъци.
4.Основата се пече във форма, намазана с масло и посипана с галета, за около 45 мин. на 180° С. Изключва се фурната и се оставя в нея още 15 мин., след което се изважда от формата и се охлажда.
5.Мармаладът се загрява и с него се намазва основата.
6.Приготвя се шоколадова глазура, като захарта се слага в студена вода в тиган с дебело дъно. Разбърква се на слаб огън, докато се разтопи захарта, след което се оставя да поври 2 мин. Добавя се шоколадът и се разбърква, докато се разтопи. Сместа се бърка на слаб огън от 3 до 5 мин. Тя трябва до достигне до температура 110° С, или палецът и показалецът се потапят в ледена вода, после в шоколадовата глазура и когато се допрат един до друг, трябва да се разтегля шоколадова нишка. Готовата глазура трябва да се използва бързо. С нея се залива тортата и се разпределя равномерно. Върху тортата се изписва Sacher.
26 | 0 |