29.04.2024 | 18:00
Спазването на хранителен режим е в основата на захарния диабет. Има храни, които диабетиците е нужно да избягват.Плодовете трябва да са бедни на плодова захар, за да не предизвикват рязко покачване на глюкозата в кръвта.Плодовете не трябва да са сладки. Ябълките, грейпфрутите...
Не подкрепяме драстичното отслабване, защото то е опасно и води след себе си редица негативни последици върху здравето на организма. Ала всяка от нас е попадала в ситуация, в която просто иска да свали качените изведнъж килограми, които влияят на...
Като деца мнозина от нас са си правили импровизирана трапеза с кюфтета от кал и салати от глухарчета/жълтурчета. Но не всяка пораснала домакиня знае, че тези интересни представители на флората могат да се прилагат и в истинската кухня за...
За всички почитатели на морковите, тук ще споделим една чудесна рецепта със сладкия зеленчук, която изпробвахме съвсем скоро. Резултатът - малки, но много вкусни кюфтенца, които са подходящи за трапезата на всеки вегетарианец. Пък и не...
Бураниите са чудесни български ястия, които нямат нищо общо помежду си. Тази е с кисело зеле и ориз, но има такива с фасул, със спанак или пък с кисело мляко и печени чушки. Всъщност си приличат по това, че са много вкусни.Необходими продукти за 4...
Супите с диви гъби са най-добрия завършек на едно старателно събиране от първо лице. Утолете глада след дългия ден в гората или просто консумирайте резултата от нечие чуждо събиране на гъби.Необходими продукти за 4 порции:1 с. л. сушени манатарки2...
Морковите произлизат от Афганистан. Първоначално те са били червени, жълти и бели на цвят, едва през XVII век холандците са селекционирали оранжевите. Те са отличен източник на витамин А и са естествено сладки зеленчуци. По-сладко от тях е...
Сигурно сте гледали сладкото филмче "Кунг-фу Панда", в което бащата на пандата всъщност бе гъсок, който прави супа от фиде. Всъщност това е традиционно източно ястие - азиатските нудъли са братовчеди на италианската паста. Ястието, което ви...
Запази закуската за себе си, дай обяда на приятеля си, а вечерята – на врага, гласи една народна поговорка. Въпреки че често я пропускаме, закуската е изключително важна за тонуса ни, а менюто сутрин се грижи за кожата ни по-добре от висш клас...
Веселите поводи за празнуване се занизаха един през друг, типично по декемврийски. Преяждането се превърна в любима спортна дисциплина за маса на цялото семейство. Примамливо пищните трапези лесно стават ежедневие и неусетно от приказка на...
Кухнята е едно от местата, на което човек може да се усамоти. Да си приготви нещо вкусно, да го изяде, без никой друг да разбере. И тъй като в нашето бедно на кулинарни хоризонти общество съществуват десетки забранени ястия, е по-лесно да си...
Всъщност оригиналната мароканска рецепта е със седем зеленчука и включва ряпа, зеле и тиква, така че настоящият сезон е доста неподходящ за приготвянето ѝ. А и комбинацията, която ви предлагаме, със сигурност е по-близка до българския вкус....
Зелето е един от онези представители на флората, използвани за кулинарни цели, които не блестят с привлекателен вид или запомнящ се вкус, но без които трудно можем да си представим менюто си. Познато от древни времена, то отдавна се възприема като...
Времето на гладуването в името на слабата фигура отдавна мина. Сега е модерно да хапваме каквото ни се иска, да не лишаваме организма си от нищо. В замяна той работи като по часовник, а ние не сваляме килограми с йо-йо ефект, дори напротив -...
Неприятните сезонни болести ни причакват зад всеки ъгъл. Телевизионният ефир е препълнен с реклами за лекарства, успокояващи симптоми на различни заболявания. Но няма по-добър имуностимулатор от природата. Затова, ако в момента сте здрави, има някои...
Фотографът Фулвио Бонавиа отново изненадва почитателите на висшата мода и гастрономията с уникално по рода си творческо хрумване. Проектът "Food Dresses" (или "Рокли от храна") намира място на страниците на списание Garage, но се надяваме да...
Има дни, в които определено сте гладни, но не ви се яде тежка храна. Мечтаете за нетипичен зеленчуков микс и сте далеч от мисълта да вечеряте нещо толкова банално като шопска или зелева салата. В такъв случай си пригответе тази рецепта от...
Бялата риба се нуждае от съвсем кратка топлинна обработка, за да се запази сочна. Затова тези апетитни зеленчуково-рибни шишчета стават готови само за 30 минути - перфектен вариант за лека и вкусна вечеря. Необходими продукти за 4...
Заслепени от известните козметични продукти и техните звездни реклами, често забравяме, че всъщност едни от най-ефикасните продукти за хубава кожа се крият у нас. В кухнята, понякога и в хладилника. Това са зеленчуците, които помагат на кожата да...
Когато не ви се остава за дълго време край печката, спагетите са идеално решение на проблема. И тъй като те търпят всякакви сосове и добавки, за тази рецепта сме избрали съчетание от летни зеленчуци, маслини и една идея чесън за...
Почти няма човек, който да не обича мусака. Казват, че тайната е в заливката. Ние пък смятаме, че тайната е в приготвянето с желание и, може би, задължителната капчица любов. Ако не сте почитатели на каймата или месото въобще, предлагаме ви рецепта...
Справянето с жегите може да ви се струва непосилна задача, но ние имаме спасение за вас. Става дума за особено приятното занимание, наречено "хранене". И по-точно нещата, които може да хапвате, за да се разхладите успешно и без...
20.06.2011 | 13:04
по статията работи: Jenite.bg
След зимата, която винаги изглежда някак по-дълга, отколкото е нужно, земята ни поднася цял нов свят от аромати и ярки цветове, с които сякаш се извинява за студените и безцветни дни. Дърветата се раззеленяват и скоро навсякъде около нас се...
Сякаш само за два дни лятото категорично се настани по нашите ширини и няма как да не ви се прииска да си направите свежа салата и да я хапнете след топлия ден... Нашите приятели от сп. Меню предлагат интересно решение - да смесим плодовете със...
Какви ли зеленчуци са хапвали европейците преди откриването на Америка? Та нали най-популярните днес са дошли отвъд Атлантика чак след края на ХV век. Има отговор, разбира се. Освен зеле и моркови, лук и целина, някогашните европейци са си...