Топ модели от Царството на животните

Те имат порода, козина, лапи и никой не ги пита дали обичат да се снимат

Аня Константинова
Аня Константинова
Казват, че стопаните понякога започват да приличат на домашните си любимци. Няма да се учудя, ако Аня Константинова има цяло котило с котки у дома. Нейната прилика с мъркащите създания е твърде очевидна в една от последните ѝ фотосесии.

Австралийският лейбъл Stylestalker използва лукавите животинки за компания на сексапилната Аня. От бранда първоначално изобщо не са знаели за страстта на рускинята към котките. А тя има не една, а цели четири котешки татуировки по тялото си - приятна изненада за целия екип на снимките. Сексапилните кадри нямаше да са същите без невинното "meow” на устната ѝ. И това е една от обяснимите употреби на животни в кадър.

Топ модели от Царството на животните

Случаят с котешката метаморфоза на руската красавица лесно бе изяснен. Ала какво кара всички останали дизайнери да залагат на животинското присъствие в своите рекламни кадри?

Едни от най-често използваните животни за модели са кучетата. Няма по-лесен начин да изградиш небрежен образ на градска девойка от това да я снимаш как си разхожда пухкавия любимец. Stefanel използваха този похват за своята есенна колекция, но те не са иноватори в съвместната работа на снимачната площадка с най-добрия приятел на човека.

Топ модели от Царството на животните Женският вариант на каубой със сигурност продава разнообразни по вид продукти, особено ако има капчици пот по потъмнялата от жаркото слънце кожа и стегнато тяло от ежедневното физическо натоварване. По-странно е защо топ моделът Ракел Цимерман се разхожда с кон под ръка на централна улица в голям европейски град. Не знам какво цели тази фотосесия във Vogue - може би показва любовта към животните на жените, облечени с дрехи от конкретен бранд. Или пък мъжкият придружител за снимката изневиделица е изчезнал и като негов най-подходящ заместител са намерили...породист кон.

Сякаш на коня му е все тая къде стъпва със своите величествени копита. Той гледа отвисоко и няма среда, която да му е неприятна. Във Vogue определено имат опит с нечифтокопитните модели, тъй като още през 1993 имат италиански брой с такава снимка на корицата. Друг пример е елегантната дама от рекламата на Loewe, облегнала се на някаква преграда. Шикът в снимката се изпарява точно в момента, в който погледът на потребителя попадне върху коня, прескачащ това препятствие. Донякъде бих оправдала и употребата на котки и кучета, които, както знаем, познават човешкия вид и необяснимите му хрумвания. Ала за маркетинговите цели на редица модни къщи се използват животни, които далеч не са толкова благосклонно настроени към гаврите с тях.

Има широко разпространена инициатива за спиране на злоупотребите с малките големи котки. Хиляди хора надигнаха глас в социалните мрежи против използването на лъвчета в рекламите на дизайнери и модни къщи. Едва ли на потребителите първоначално би им хрумнало, че всъщност зад кадъра с драматично прилегнала красавица, гушнала два малки лъва, стои ужасно отношение към тях. Колкото и да ни е грижа за правата на животните, първата ни мисъл е "О, колко е сладко!”. И сексапилно, разбира се. Нима не е привлекателен рискът, който тази смела млада дама е поела?


Топ модели от Царството на животните

В Италия забраниха билборда на Bvlgari с малките лъвчета и Джулиан Мур. Според привържениците на идеите от тази крайност, подобна работа с животни граничи с терор. Един от аргументите на природозащитниците е, че малките лъвчета са били изтръгнати от лапите на майка си, само за да угодят на нечие болно хрумване. Подобни животни фотомодели се тъпчат в клетки и се транспортират наляво-надясно, а след това, като пораснат и вече не са толкова сладки (и безопасни!), стават ненужни.

Тази практика напълно съвпада с отношението към животните, което се прилага от персонала на панаири, циркове и пътуващи изложения. А всъщност се оказва, че цял куп знаменитости и дизайнери виждат в муцунката на пухкавите бебета единствено и само чудесна маркетингова стратегия.

Толкова много животни има в приютите по цял свят, че винаги ще се намират такива за осиновяване. Добрата новина е, че докато са живи, имат шанса да намерят свои любящи стопани. Едва ли обаче най-търсеното животно за домашен любимец е лъвче. Какво става с тях, когато пораснат? Едно е сигурно - никой няма да се грижи за хищните бебета в продължение на 20 години, нито ще им поема разходите за храна, подслон и грижи. А как продължава животът им?

Повечето приюти за големи бездомни котки са пълни. Обикновено те биват пращани в зоологически градини някъде по света, но тези институции също имат бюджет и определен човешки ресурс. Я си представете, че огромните хищници останат на улицата! Ще се напълни с бракониери, които ще ги убиват заради органите и кожата им. Вместо глутници кучета, по крайните квартали ще се заформят прайдове ловуващи лъвици. И ако оставим фантасмагориите настрана, ще установим, че има един-единствен шанс за бившите модни икони с хищен характер. Да бъдат върнати в естествената им среда. Там, където ще оцелеят точно седмица вероятно. Защото сочните пържоли се сервират само след търпеливо позиране пред фотообектив, а уменията на модел се развиват за сметка на инстинктите за оцеляване. Животът просто не е честен.

Топ модели от Царството на животните Когато отправя обвинения относно злоупотребите с животни модели, никой не мисли за реалното отношение към тях. Всеки говори наизуст и изкарва аргументи, които съответстват само и единствено на неговите собствени представи. А всъщност не бива да се отнасяме със съмнение към уменията на пазачите, които полагат грижи за комфорта на хищниците, нито към тяхното хуманно отношение. Още повече, компаниите, които държат на репутацията си, не биха си позволили и косъм да падне от екзотичната козина на котетата. Всяка нотка на агресивно поведение към животните по време на фотосесия е истински PR кошмар в модната индустрия. Буря, която няма да отмине никога. Ето защо съществува и друга гледна точка, която също има огромен брой привърженици. Според тях присъствието на дивите котки в рекламни кампании не е жестоко. То е подсигурено по всички параграфи на човещината.

Всеки от вас може да прецени доколко е хуманна употребата на животни в реклами. Дали цял ден под светлините на прожекторите не изнервя твърде много дивите котки? Или пък предпочитат този луксозен живот в човешката суматоха пред дивата природа, в която "утре” е едно от многото неизвестни в уравнението на живота.
16 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay