Класическа рецепта за баклава с орехи

Класическа рецепта за баклава с орехи
Canva

Класическият новогодишен десерт баклава допълва перфектно празничната трапеза! Ето как да го приготвите!

Необходими продукти:

400 г готови кори

1 ч.ч. орехи

150 мл масло

ЗА СИРОПА

800 мл вода

500 г захар

Ванилия

Начин на приготвяне:

Наситнете орехите. Намажете дъното на тава за баклава с мазнина и поставете 1 кора, след това намажете с малко масло и сложете втора кора. Подредете ги по този начин, докато стигнете до средата на корите.

По средата разпределете равномерно смлените орехи с малко масло. Продължете да редите корите една след друга с мазнина между тях.

Изпечете на слаба фурна - 150 градуса, до зачервяване. След това извадете тавата и я оставяме да се охлади. След това пригответе сиропа.

В тенджера сипете водата, захарта и ванилията. Разбърайте ги и ги сложете на котлона. Водата трябва да заври.

След това котлонът се изключва и сиропът се оставя за 2-3 минути да се успокои. Залива се вече студената баклава. Оставя се да престои 24 часа.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay