До какви проблеми води продължителното седене върху тоалетната

До какви проблеми води продължителното седене върху тоалетната
Canva

Сякаш вече се превърна в навик да влизаме в тоалетната с телефон в ръка, за да се занимаваме с нещо, докато... вършим работата си. Но често прекаляваме и прекарваме върху тоалетната чиния повече от необходимото. Знаехте ли, че този наш навк всъщност никак не е безобиден?

Продължителното седене върху тоалетната може да доведе до редица проблеми и здравни рискове:

Хемороиди

Дългото седене на тоалетната може да увеличи риска от развитие на хемороиди или да влоши съществуващи такива. Натискът, който се упражнява върху ануса по време на седене, може да допринесе за разширяване на вените в областта и образуване на хемороидни венозни възли.

Болести на дебелото черво

Продължителното задържане в седнало положение и излишното напрежение при дефекация може да бъде свързано с увеличен риск от развитие на проблеми при дебелото черво, като например запек.

Мускулни проблеми и скованост

Постоянното седене в една поза може да доведе до мускулна умора, натрупване на напрежение в гърба и кръста, както и проблеми с кръвообращението. Това може да предизвика дискомфорт и болка.

Прекъсване на задрвословните навици

Продължителното прекарване на време върху тоалетната може да промени здравословните навици за дефекация. Това може да доведе до проблеми като констипация или диария.

Стомашни киселини

Дългото седене на тоалетната може да повлияе на храносмилателната система и да стимулира образуването на стомашни киселини от стомаха, което може да предизвика горещина и дискомфорт.

За да се намали риска от тези проблеми, е важно да се избягва продължителното седене на тоалетната и да се спазват здравословните навици за дефекация, като се използва тоалетната само когато е необходимо и да се осигури регулярна физическа активност. Ако се появят сериозни симптоми или затруднения, е важно да се консултирате с лекар.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay