Кои са най-полезните плодове според специалисти?

Кои са най-полезните плодове според специалисти?
Pexels

Специалистите отбелязват, че всички плодове са здравословни, но някои от тях са особено полезни, пише британският вестник "Тудей".

БОРОВИНКИ

Тези плодове имат славата на най-здравословния плод. Това се дължи на съдържащите се в него антоцианини. Изследванията показват, че включването на боровинки във вашата диета може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Те подобряват когнитивните способности и укрепват умствените способности. Други проучвания показват, че консумацията на боровинки може да помогне за поддържане на здравословно тегло.

ЯГОДИ

Само 8 броя ще осигурят необходимото количество витамин С на ден. Витамин С е антиоксидант, участващ в имунната функция и производството на колаген.

Има също доказателства, че ягодите могат да намалят маркерите на възпалението.

МАЛИНИ

Една чаша малини доставя ключови хранителни вещества като магнезий, калий и витамин С.

Те също са богати на елагова киселина и кверцетин, антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, причиняващо болести.

АВОКАДО 

Проучване установи, че заместването на някои въглехидрати в храната с половин или цяло авокадо е свързано с подобряване на здравето на сърцето при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

ДИНЯ

Динята и 100% сок от диня съдържат съединение, наречено L-цитрулин, за което е доказано, че намалява мускулната болка след тренировка.

Динята също е добър избор след тренировка, тъй като е приблизително 90% вода.

ФУРМИ

Особеността на фурмите е, че са сладки, но не съдържат захар и имат нисък гликемичен индекс.

Фурмите влизат в списъка на най-здравословните плодове, защото предлагат впечатляващи ползи, включително поддържане на здравето на мозъка и червата.

СИНИ СЛИВИ 

Полезни са за здравето на храносмилателната система, както и за костите.

КИВИ

Кивито осигурява повече от 100% от дневните ви нужди от витамин С и помага за подобряване на съня, храносмилането и настроението.

Ползите за здравето от кивито идват от широка гама от хранителни вещества, антиоксиданти и биоактивни съединения.

ЧЕРЕШИ

Черешите могат да ви помогнат да спите по-добре и да намалят възпалението и факторите на оксидативния стрес, участващи в инициирането и развитието на множество хронични заболявания.

Яденето на череши също може да намали мускулната болка, причинена от упражнения.

БАНАНИ 

Те съдържат различни хранителни вещества, включително фибри, калий, мед, магнезий и витамин В6.

ЯБЪЛКИ

Освен фибри, ябълките съдържат мощни антиоксиданти.

Ежедневната консумация на този плод намалява кръвното налягане, общия холестерол и също така поддържа здравата ендотелна функция - показател за това колко добре работи лигавицата на кръвоносните съдове.

ГРЕЙПФРУТ

Витамин С в грейпфрута насърчава производството на колаген, който поддържа кожата здрава и помага за предотвратяване на бръчки и отпусната кожа. Този антиоксидант също така поддържа здравата функция на имунната система.

Този плод може да бъде и отлично оръжие срещу рака. Съединенията в грейпфрута може да имат противоракови свойства, а изследванията върху витамин С показват, че хората, които консумират големи количества от него, имат по-ниска честота на различни видове рак, включително рак на пикочния мехур, гърдата, белите дробове, панкреаса и простатата.

НАР

Съединенията в този плод действат като вътрешен слънцезащитен крем, предпазвайки ви от ултравиолетовите лъчи.

Други потенциални ползи от консумацията на нар и сока от него включват подобрена памет, защита срещу рак, понижено кръвно налягане и намалена мускулна болка и умора след тренировка.

КРУШИ

Високото съдържание на фибри в крушите насърчава здравето на храносмилането, контрола на кръвната захар, здравето на сърцето и контрола на теглото.

Освен това, доказателства сочат, че яденето на две круши всеки ден подобрява метаболитното здраве при хора с метаболитен синдром.

КЪПИНИ

Освен че са богати на фибри, съединенията от къпини имат антивирусни и антибактериални свойства, които се насочват към микробите, причиняващи кариес и заболявания на венците.

Освен това къпините могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност и предпазват от затлъстяване. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay