Лекар: Защо да не използваме пластмасови дъски при приготвяне на храна?

Лекар: Защо да не използваме пластмасови дъски при приготвяне на храна?
Canva

Много хора използват пластмасови, вместо дървени, дъски за рязане при приготвяне на храна.

Въпреки това, американският лекар Пунама Десаи предупреждава, че пластмасовите дъски могат да увеличат излагането на потенциално вредни микропластмаси.

Тези микропластмаси могат да отделят хиляди вредни вещества наведнъж, които влияят негативно на ендокринната и репродуктивната система. Освен това пластмасовите дъски могат да бъдат опасни от гледна точка на бактерии; те могат да съдържат повече бактерии, отколкото например дървените дъски за рязане.

Десаи също така съветва никога да не поставяте пластмасови дъски в съдомиялната машина, тъй като високите температури могат да доведат до още повече отделяне на пластмаса. Вместо това тя препоръчва използването на дървени дъски за рязане, които осигуряват по-хигиенична и екологична алтернатива.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay