5-те вида шарка, от които боледуват децата

5-те вида шарка, от които боледуват децата
Canva

Шарката е общ термин, използван за описание на различни вирусни заболявания, които причиняват обрив по кожата. Най-често срещаните видове шарка включват варицела, морбили, рубеола, скарлатина и розеола. Тези заболявания се предават лесно от човек на човек и могат да доведат до усложнения, ако не се лекуват правилно. Симптомите на шарките могат да варират в зависимост от вида, но често включват треска, умора, кашлица, хрема и характерен обрив. Ако смятате, че детето ви има шарка, важно е да се консултирате с лекар.

Има няколко вида шарки, които могат да засегнат деца, но най-често срещаните са:

Варицела (варицела): Вирусна инфекция, характеризираща се с обрив, който първоначално изглежда като малки червени пъпки, които се пълнят с течност и образуват мехури. Тези мехури могат да се спукат и да оставят белези, ако не се лекуват правилно. Варицелата е силно заразна и се разпространява чрез директен контакт или излагане на въздуха, издишан от заразен човек.

Морбили (морбили): Друга вирусна инфекция, морбили се характеризира с висока температура, хрема, кашлица и обрив. Обривът обикновено започва на лицето и се разпространява надолу по тялото, като петната са малки, розови и леко грапави. Морбили е силно заразно и може да причини усложнения като пневмония и енцефалит.

Рубеола: Подобно на морбили, рубеолата също е вирусна инфекция. При децата обривът обикновено започва на лицето и се разпространява надолу по ръцете и краката. Петната са малки, розови и плоски. Рубеолата може да бъде опасна за бременни жени, тъй като може да причини сериозни дефекти на плода.

Скарлатина: Бактериална инфекция, причинена от стрептококови бактерии, скарлатината се характеризира с внезапно повишаване на температурата, възпалено гърло, гадене и обрив. Обривът обикновено е яркочервен, груб и се разпространява по цялото тяло, включително дланите и стъпалата. Ако не се лекува, скарлатината може да доведе до усложнения като ревматична треска и гломерулонефрит.

Розеола: Често срещана детска вирусна инфекция, розеолата се характеризира с обрив, висок фебрилен епизод и симптоми като хрема и кашлица. Обривът обикновено е малък, розов и се появява на торса и крайниците. Розеолата обикновено е лека и децата се възстановяват бързо.

Не забравяйте, че винаги е важно да се консултирате с лекар, ако подозирате, че детето ви има шарка или някаква друга инфекция.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay