Как да се предпазим от жегите в 8 лесни стъпки

Как да се предпазим от жегите в 8 лесни стъпки
Canva

Горещата вълна навън разтревожи всички и макар температурите да са нормални за средата на месец юли, то 40+ градуса отпеделено са повод за тревожност Но как да се предпазим от жегите, които така или иначе са тук, за да останат още дълго?

Останете на закрито през най-горещата част на деня, която обикновено е от 10 ч. сутринта до 4 ч. следобед. Ако трябва да излезете на открито, изберете по-хладни часове, като ранния сутрешен период или късния следобед.

Пазете се от пряката слънчева светлина. Носете шапки с периферия, слънчеви очила с UV защита и леки, светли дрехи, които да покриват кожата. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор защита (SPF 50), който да предпазва кожата от вредните UV лъчи.

Търсете сянка и избягвайте дълготрайния престой на пряка слънчева светлина. Ако сте на открито, търсете защита под дървета, навеси или чадъри.

Пийте достатъчно течности, за да бъдете добре хидратирани. Възможно е да се изпотявате повече през горещите дни, затова е важно да пиете вода редовно. Избягвайте алкохола и кафето, които могат да доведат до дехидратация.

Използвайте климатик или вентилатори, за да поддържате дома си прохладен. Ако нямате климатик, можете да отваряте прозорците вечерта или през нощта, за да пускате свеж въздух и да проветрявате помещението.

Избягвайте интензивните физически усилия по време на най-горещите часове. Ако трябва да се занимавате с физическа активност, изберете по-ранния или по-късния период на деня, когато е по-хладно.

Помислете за използване на охлаждащи кърпи или ледени компреси, които да поставяте върху врата, чело или китките си, за да се охладите бързо.

Не забравяйте да спазвате общите мерки за безопасност от горещините, като избягване на дълготрайно престояване в паркирани автомобили и редовно проверяване на хората в рискови групи, като възрастни хора или деца.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay