Какви са признаците на дехидратация?

Какви са признаците на дехидратация?
Canva

Дехидратация е състояние, при което тялната течност е намалена под нормалните нива. Това може да се случи поради недостатъчно приемане на течности, загуба на течности поради болести, изпотяване, диария и други причини. Ето някои общи признаци на дехидратация и как да ги разпознаете:

Суха уста и гърло

Една от първите признаци на дехидратация е усещането на сухота в устата и гърлото. Ако забележите, че винаги устата ви е пресъхнала, може да сте в риск от дехидратация.

Суха кожа

Дехидратация може да причини загуба на еластичността на кожата и да я направи суха и изсушена. Ако кожата ви стане по-малко еластична и се появят бръчки, това може да бъде признак на дехидратация.

Тъмна урина

Ако урината ви е много тъмна и концентрирана, това може да бъде признак на дехидратация. Нормалната урина е светло жълта.

Спадане на нивата на енергия

Дехидратация може да доведе до умора и спадане на енергията. Ако се чувствате изтощени и слаби, може би дехидратацията да е причината.

Спадане на капацитета за концентрация

Недостига на течности в организма може да засегне и функциите на мозъка, което може да доведе до затруднения в концентрацията и яснотата на мисленето.

Болка или стегнатост в мускулите

Дехидратация може да доведе до неприятни състояния в мускулите, като болки и стегнатост.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay