Какво се случва с тялото ви, когато спрете да консумирате месо

Какво се случва с тялото ви, когато спрете да консумирате месо
Canva

Когато спрете да консумирате месо, тялото ви може да изпита някои физически и метаболични промени. Въпреки че реакциите на тялото варират от човек на човек, ето някои общи аспекти:

Намаляване на наситените мазнини

Вегетарианската или веганската диета обикновено съдържа по-малко наситени мазнини, което може да допринесе за намаляване на нивата на холестерол в кръвта и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Увеличение на фибрите

Плодовете, зеленчуците, ядките и целият зърнен хляб, характерни за растителната храна, са богати на фибри. Това може да подобри храносмилането и да помогне за регулиране на теглото.

Промяна в теглото

Заместването на месото с растителни продукти може да доведе до промяна в теглото, като някои хора изпитват сваляне на тегло, а други - увеличение, в зависимост от техните хранителни избори.

По-добър контрол на кръвната захар

Растителната диета, богата на цели храни и фибри, може да помогне за по-добър контрол на кръвната захар, което е полезно за хора с диабет.

Промени в енергията и устойчивостта

Някои хора съобщават за по-голяма енергия и устойчивост след преход към вегетарианска или веганска диета.

Промени в усвояването на желязо и витамин B12

Животинските продукти са основен източник на желязо и витамин B12. Когато преминете към растителна диета, трябва да се уверите, че вземате достатъчно от тези важни хранителни вещества. Например, зърнените храни обогатени с витамин B12 и хранителни добавки могат да помогнат.

Възможна нужда от допълнителни хранителни вещества

При веганска диета може да е необходимо внимателно планиране, за да се избегнат дефицити в определени хранителни вещества като калций, витамин D, омега-3 мастни киселини, желязо и витамин B12. Добавките и обогатените храни могат да се използват за компенсиране на тези нужди.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay