Ревматоиден артрит- какво представлява?

Ревматоиден артрит- какво представлява?
Pexels

Ревматоидният артрит (РА) е хронично възпалително заболяване на ставите, което обикновено засяга множество стави, най-често в ръцете и краката, но може да засегне и други стави в тялото. Това е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на организма напада неговите собствени стави, причинявайки възпаление, болка и повреди на ставните тъкани.

Основните характеристики на ревматоидния артрит включват:

Възпаление на ставите: Заболяването предизвиква възпаление в ставите, което води до болка, отоци и ограничено движение.

Симетрия: Възпалението обикновено засяга същите стави от двете страни на тялото, например и двете китки или колене.

Скованост: Хората с РА често изпитват трудности и болка при движение след пробуждане, което се нарича "утринна скованост".

Допълнителни симптоми: РА може да съпътства и други симптоми, като умора, общо неразположение, възпаление на други органи (например сърцето или белодробните тъкани) и дори риск от развитие на други автоимунни заболявания.

Прогресивност: Без подходящо лечение, РА може да прогресира и да предизвика сериозни повреди на ставите, което може да доведе до хронична инвалидност.

РА обикновено се диагностицира чрез анализ на симптомите и клиничното изследване на възпалителни показатели в кръвта. Лечението включва лекарства, които контролират възпалението и подават имунната система, както и физиотерапия и промени в начина на живот, които могат да помогнат за управление на симптомите и подобряване на качеството на живот на пациентите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay