Какво представлява фибромиалгията?

Фибромиалгията е хронично заболяване, което причинява симптоми като широко разпространена болка в цялото тяло, умора и затруднения със съня. Симптомите са склонни да се появяват и изчезват и определени фактори като стрес или промени във времето могат да предизвикат обостряне. Понастоящем изследователите не знаят точната причина за фибромиалгия, но някои рискови фактори, като това да сте жена или да имате артрит, могат да увеличат шансовете ви за развитие на това състояние.

Добрата новина: фибромиалгията може да се управлява добре с лечение. Познаването на симптомите и научаването кога да потърсите лечение са изключително важни:

Симптоми

Симптомите на фибромиалгия често варират от човек на човек. Най-честият симптом е широко разпространена болка. Повечето хора описват болката като пареща, пулсираща или пробождаща. Често се срещат и болки в мускулите и скованост на ставите. Някои хора със заболяването също изпитват главоболие, мигрена и болка в темпоромандибуларната става в челюстта.

Най-често фибромиалгията причинява болка в следните части на тялото:

Крака

Глава

Гръден кош

Корем

Задни части

В допълнение към болката и чувствителността, може да изпитате следните симптоми:

Умора

Затруднено заспиване

Изтръпване на ръцете и краката

Проблеми с концентрацията или запомнянето на информация

Чувствителност към светлина и звуци

Емоционален дистрес

Безпокойство

Депресия

Подуване на корема

Запек

Диария

Стомашни болки

Причини

Фибромиалгията възниква, когато нервната система на тялото ви стане по-чувствителна към сигнали за болка. Изследователите смятат, че хората с това състояние изпитват болка по различен начин от тези без него. Някои теории предполагат, че промените във вашите невронни пътища, които изпращат съобщения за болка до мозъка ви, могат да причинят повишена чувствителност към болка.

Въпреки че точната причина за състоянието все още се проучва, експертите предполагат, че комбинация от генетика и фактор на околната среда може да увеличи риска от развитие на състоянието. Изследователите знаят, че фибромиалгията е склонна да се развива в семейства - следователно, ако имате родител или брат или сестра с това състояние, е по-вероятно да го развиете и вие. Освен това хората с фибромиалгия често преживяват събитие от околната среда като нараняване, стрес или травма, което може да предизвика симптоми.

Рискови фактори

Изследователите не са сигурни какво причинява повишена чувствителност към болка, но смятат, че някои фактори могат да повишат риска. Може да сте изложени на повишен риск от развитие на фибромиалгия, ако: 

Сте жена

Сте на възраст над 40 години 

Имате фамилна анамнеза за фибромиалгия

Силно чувствителни сте към болка

Имате история на стресови или травматични събития

Преживени наранявания (напр. счупена кост или разкъсване на мускул)

Някои здравословни състояния също могат да увеличат риска от развитие на фибромиалгия. Тези условия включват:

Ревматоиден артрит

Остеоартрит

Системен лупус еритематозус (лупус)

Анкилозиращ спондилит

Хронична болка в гърба

Синдром на раздразнените черва (IBS)

Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Безпокойство

Депресия

Диагноза

Понастоящем няма официален диагностичен тест, който може да диагностицира фибромиалгия. Вместо това диагностичният процес обикновено включва няколко теста, които изключват други възможни причини за вашата хронична болка.

Първо, вашият лекар ще започне със снемане на подробна медицинска история, като не забравяйте да разкажете за вашите симптоми, семейна история, навици на живот и скорошни събития. След като научат повече за вашите симптоми, той ще проведе физически преглед, за да усети точките на натиск върху тялото ви и да отбележи дали са чувствителни при допир.

Много лекари използват определени критерии за диагностициране на фибромиалгия. За да поставят диагноза фибромиалгия, повечето лекари ще търсят следните симптоми, които присъстват поне три месеца:

Болка и чувствителност в определени точки в тялото ви

Умора през деня

Проблеми със съня през нощта

Проблеми с паметта или концентрацията

Ако физическият преглед и медицинската история сами по себе си не могат да дадат на вашия лекар убедителна диагноза, той може да назначи допълнителни изследвания, за да изключи други състояния. Тези изследвания включват:

Кръвни изследвания за изключване на ревматично заболяване или заболяване на щитовидната жлеза

Рентгенова снимка, за да се изключи нараняване

Лечение

За съжаление, няма лек за фибромиалгия. Вместо това, целта на лечението е симптомите да се облекчат постепенно с течение на времето. Ако получите диагноза фибромиалгия, вашият лекар вероятно ще ви изпрати при ревматолог (лекар, който е специалист по ставите, мускулите и костите), физиотерапевт, психолог и специалист по съня. 

Ще ви бъдат препоръчани няколко възможности за лечение, включително лекарства, физически упражнения, психотерапия и допълнителни лечения.

Вашите възможности за лечение може да включват антидепресанти, лекарства против гърчове и лекарства за болка. 

В допълнение към лекарствата, психологическата и поведенческата терапия са неразделна част от лечението. Когнитивно-поведенческата терапия често се използва, за да промени начина, по който мислите и възприемате болката си. Установено е, че тази терапия е ефективна, когато се комбинира с лекарства и други лечения. 

Освен това, вашият медицински екип може също да препоръча следните допълнителни неща, за да ви помогне да управлявате по-добре симптомите си:

Ежедневни физически упражнения

Йога

Тай чи

Акупунктура

Акупресура

Масаж

Хипноза

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay