8 eфикасни метода за премахване на белези от акне

8 eфикасни метода за премахване на белези от акне
Canva

Белезите от акне са промени в кожата, които остават след преминаването на пъпки и други видове акне. Те могат да варират по размер, цвят и форма и обикновено се развиват, когато акнето е било особено дълбоко, тежко или е останало без лечение за продължителен период от време.

Има два основни вида белези от акне:

  1. Атрофични белези: Това са вдлъбнати белези, които се образуват, когато акнето унищожи кожната тъкан. Те могат да бъдат плитки (наречени "папули") или дълбоки (наречени "болезнени"). С течение на времето кожата около белега може да стане по-дебела, създавайки вид на обезцветен или изпънат белег.

  2. Хипертрофични белези: Това са повдигнати белези, които се образуват, когато акнето уврежда кожата и тя реагира чрез производство на излишна тъкан. Те често изглеждат по-големи от първоначалното акне и могат да бъдат твърди или дори болезнени при допир.

Има няколко ефикасни начина за премахване на белезите от акне. Ето някои от тях:

  1. Лечение с рецепта: Вашият дерматолог може да препоръча лечение с рецепта, като ретиноиден крем или антибиотичен мехлем, който може да помогне за намаляване на появата на белези и да предотврати образуването на нови.

  2. Химически пилинг: Тази процедура включва прилагането на химикали върху кожата, за да се отстрани горният слой, което позволява на новата кожа да расте без белези.

  3. Лазерна терапия: Това лечение използва лазери, за да разруши тъканта под повърхността на кожата, стимулирайки производството на колаген и намалявайки появата на белези.

  4. Микродермабразио: Тази неинвазивна процедура включва ексфолиране на външния слой на кожата с малки кристали, които помагат за намаляване на появата на белези и изравняване на тена.

  5. Дерморолер или микроигли: Тези устройства използват малки игли, за да създадат контролирани микроскопични наранявания на кожата, стимулирайки производството на колаген и подобрявайки текстурата на белега.

  6. Изсветляване на кожата: Ако белегът е по-тъмен от околната кожа, изсветляващите агенти могат да помогнат за намаляване на разликата в цвета.

  7. Подкожни инжекции: Инжекциите с кортикостероиди могат да помогнат за намаляване на размера на кистите и бучките, причинени от акне, като намаляват възпалението.

  8. Домашни средства: Някои естествени средства, като алое вера, масло от чаено дърво и лимонов сок, могат да помогнат за намаляване на появата на белези, но винаги тествайте тези средства на малък участък от кожата си, преди да ги приложите широко.

Не забравяйте, че е важно да започнете лечението възможно най-скоро след появата на белезите, тъй като това ще увеличи шансовете ви за успех. Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да опитате каквото и да е лечение, особено ако белезите са тежки или упорити.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay