Комедони: Какво представляват и как да се борим с тях?

Комедони: Какво представляват и как да се борим с тях?
Canva

Комедоните, известни още като черни точки или бели точки, са често срещано кожно състояние, което възниква при  натрупване на мастни секрети и замърсявания, които запушват порите.

Има два основни вида комедони:

  1. Отворени комедони (черни точки): Тези комедони имат широк отвор на повърхността на кожата, където се вижда тъмна точка. Цветът е черен поради окисляването на меланин (пигмент) и бактерии в запушения фоликул.

  2. Затворени комедони (бели точки): Тези комедони нямат видим отвор на повърхността на кожата. Те остават под повърхността и изглеждат като малки, белезникави подутини.

И двата вида комедони могат да бъдат причинени от различни фактори, включително хормонален дисбаланс, генетика, стрес, определени лекарства и неправилна грижа за кожата. Важно е да се отбележи, че комедоните сами по себе си не са опасни, но могат да доведат до други кожни състояния, ако не се лекуват правилно.

За лечение на комедони обикновено се препоръчват продукти без рецепта, съдържащи салицилова киселина, бензоил пероксид или гликолова киселина. В някои случаи може да са необходими професионални процедури като екстракция или химически пилинг за отстраняване на комедони. Винаги се консултирайте със специалист по грижа за кожата или дерматолог, преди да започнете каквото и да е лечение, тъй като те могат да определят най-подходящия курс на действие въз основа на индивидуалните нужди и тип кожа.

Борбата с комедоните включва комбинация от вътрешни и външни лечения, както и поддържане на добра хигиена на кожата. Ето някои стъпки, които можете да предприемете:

Поддържайте добра хигиена: Измивайте лицето си редовно с нежен почистващ препарат, предназначен за вашата тип кожа. Не търкайте грубо кожата си, тъй като това може да причини допълнително дразнене и възпаление.

Ексфолирайте внимателно: Редовното ексфолиране може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки и намаляване на появата на комедони. Използвайте продукт, съдържащ алфа-хидрокси киселини (AHA) или бета-хидрокси киселини (BHA), които могат да проникнат в порите и да помогнат за предотвратяване на образуването на комедони.

Използвайте продукти без рецепти: Продуктите без рецепта, съдържащи салицилова киселина, бензоил пероксид или гликолова киселина, могат да помогнат за намаляване на появата на комедони. Тези съставки помагат за разтваряне на маслените натрупвания и предотвратяват запушването на порите.

Контролирайте производството на себум: Прекомерното производство на себум може да допринесе за образуването на комедони. Можете да използвате продукти без рецепта, съдържащи ниацинамид или азелаинова киселина, които помагат за регулиране на производството на себум.

Хидратирайте кожата си: Дехидратираната кожа може да доведе до свръхпроизводство на себум, така че е важно да поддържате кожата си добре хидратирана. Използвайте овлажнител, подходящ за вашия тип кожа, за да поддържате баланса на влагата.

Ограничете докосването на лицето: Докосването на лицето ви с ръце може да прехвърли бактерии и да причини възпаление, което води до образуването на комедони. Опитайте се да избягвате да докосвате лицето си, особено ако имате мазна кожа.

Посетете дерматолог: Ако комедоните ви продължават въпреки опитите за домашно лечение, може би е време да посетите дерматолог. Те могат да предложат по-силни лечения, като химически пилинг или лазерна терапия, за да помогнат за намаляване на появата на комедони.

Не забравяйте, че е важно да бъдете търпеливи, тъй като лечението на комедони може да отнеме известно време. Също така е изключително важно да следвате инструкциите на вашия дерматолог или козметик и да не прекалявате с лечението, тъй като това може да причини дразнене или увреждане на кожата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay