За какво е полезна марулята?

За какво е полезна марулята?
Canva

Марулята е невероятно здравословна храна, пълна с витамини, минерали и други полезни съединения. Ето някои от ползите за здравето от консумацията на маруля:

Високо съдържание на витамини: Марулята е отличен източник на витамини А и К, както и добър източник на витамини С и Е. Витамините А и К са от съществено значение за здравето на очите, докато витамините С и Е действат като мощни антиоксиданти, защитаващи клетките от увреждане.

Добър източник на фолат: Марулята съдържа фолат, който е от съществено значение за производството и възстановяването на ДНК и РНК. Необходим е и за деленето на клетките.

Хидратира тялото: Марулята се състои предимно от вода, което може да помогне за хидратиране на тялото ви. Това е особено полезно при горещо време или след тренировка.

Поддържа здравето на храносмилателната система: Марулята е с високо съдържание на фибри, което спомага за поддържането на редовността на червата и насърчава здравословното храносмилане.

Помага за контролиране на теглото: Поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри, марулята може да ви помогне да се чувствате сити, без да консумирате много калории, което я прави чудесен избор за тези, които се опитват да отслабнат.

Поддържа здравето на костите: Марулята е добър източник на витамин К, който е от съществено значение за здравето на костите. Той подобрява абсорбцията на калций и намалява екскрецията на калций в урината, като и двете са от решаващо значение за поддържането на силни кости.

Предпазва от хронични заболявания: Антиоксидантите в марулята могат да помогнат за предпазването на тялото от хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Поддържа здравето на кожата: Витамините А и С в марулята могат да помогнат за защитата на кожата ви от увреждане от слънцето и да забавят процеса на стареене.

Повишава енергията: Желязото в марулята може да помогне за транспортирането на кислород в кръвта, повишавайки енергийните нива и подпомагайки мозъчната функция.

Насърчава здравето на сърцето: Марулята съдържа калий, който помага за контролиране на кръвното налягане и поддържа здравето на сърцето.

Включването на маруля в диетата ви може да допринесе за цялостното ви здраве и благополучие. Можете да се насладите на маруля в салати, сандвичи или дори смутита.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay