Защо продуктите ви за устни придобиват песъчлива текстура и безопасна ли е тя?

Защо продуктите ви за устни придобиват песъчлива текстура и безопасна ли е тя?
Canva

Като любители на красотата, можем да потвърдим, че често се случва да имаме твърде високи очаквания за някой козметичен продукт, но да останем разочаровани... Независимо дали става дума за палитра сенки за очи с малко или никакво покритие на пигмента, шампоан, който изсушава косата ви или скъпа джаджа за грижа за кожата, кояото всъщност не прави нищо.

Разбираме: грешки се случват и понякога нещата просто не вървят по план. Напоследък обаче забелязваме постоянен проблем с един от любимите ни продукти за устни: странна, зърнеста текстура. Нещата започват добре - текстурата е кремообразна и гладка! Седмица или две по-късно продуктът става от копринено мек до пясъчен. Ако и вие сте забелязали този проблем и сте любопитни да разберете какво се случва, прочетете следващите редове.

Защо гланцът ви оставя зърниста текстура върху устните?

"Една възможна причина е кристализацията на естествени съставки като масло от шеа, масло от манго или какаово масло", казва Дейвид Петрило, козметичен химик и основател на Perfect Image пред POPSUGAR. "Ако тези съставки кристализират, продуктът за устни може да получи зърнеста текстура." Това може да се дължи отчасти на температурни колебания, като излагане на екстремна топлина или студ. Естествените съставки като масло от манго, какаово масло и масло от ший имат различни точки на топене, така че те биха се втечнили и втвърдили с различна скорост. Излагането на влага също може да бъде фактор. "Продуктите за устни, които влизат в контакт с вода или висока влажност, могат да се разпаднат и да развият усещане за песъчинки", казва Петрило. Възрастта и срокът на годност на продукта също могат да допринесат за промените в текстурата с течение на времето, както и какви опаковъчни материали се използват.

Друга причина за това може да е формулата на самия продукт. Неподходящата формула, причинена от неправилни съотношения на съставките или неадекватно смесване, може да доведе до разваляне на текстурата. Същото може да се случи и с примесите в съставките или добавянето на несъвместими съставки. 

Как да оправим проблема?

"Потребителите могат да намалят шансовете за този проблем, като съхраняват продуктите за устни в хладна среда, далеч от пряка слънчева светлина или екстремни температури", казва козметичният химик Пери Романовски пред POPSUGAR. Той обаче отбелязва, че след като продуктът е развил зърнеста текстура, не може да се направи много, за да възвърне предишния си вид. "Можете да опитате внимателно да затоплите продукта, така че кристалите да се стопят и след това да се преобразуват, когато изстинат, но това не винаги работи", казва той.

Честно казано, това не е нещо, което Робинсън препоръчва, тъй като процесът може да повреди опаковката и формулата. Той също така отбелязва, че зърнестата текстура трябва да изчезне, след като продуктът се заглади върху устните, което е нещо, което сме забелязали.

Добрата новина е, че дори ако текстурата на вашия продукт за устни се промени, той все още е подходящ за употреба. Въпреки че текстурата може да е неприятна, тя не означава непременно някакви вредни ефекти върху устните или цялостната безопасност на продукта.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay