Червените подметки са вечни

Модният гуру от Франция, който промени света на модата

Кристиан Лубутен е цар, но не на някое величествено кралство през девет планини в десета. Той е царят на убийствено високите токчета с червени подметки, останали в историята като символ на висока класа и стил. Преди да се възкачи на престола обаче, французинът преминава през различни изпитания, а историята помни първоначалните му ученически пакости и захласвания по танцьорките на Франция.

Лубутен израства в родния си град Париж, в не много богат квартал. В ранната си тийнейджърска възраст започва да пропуска учебни занятия и да прекарва все повече време, наслаждавайки се на френския нощен живот и изкусителните кабаретни танцьорки. Именно по време на тези бляскави нощи, французинът се чувства заслепен от удивителните тоалети на дамите в клуба, и усеща влечение към модата и нейните превъплъщения.

Влечението се превръща в ежедневие, когато 16-годишният Лубутен носи свои скици в известното френско кабаре Folies Bergères и се опитва да продаде моделите си на танцьорките. Късметът му се усмихва широко и младият талант започва работа като стажант, а малко след това решава, че времето, прекарано в училище, е просто загубено. Той обаче цени всяка своя минута. Затова прекъсва образованието си и се концентрира над модните си цели.

През следващите години Лубутен се запознава и работи с Шарл Журдан и Роже Вивие - имена, прекалено известни в модния свят, за да остане незабелязан покрай тях.

Първите му големи успехи започват, когато е на свободна практика в големите модни къщи в Италия и Франция. Създава модели за великани в модата, като Channel и Yves Saint Lauren. Няколко години по-късно се чувства достатъчно преуспял и известен, за да създаде свой собствен бутик, носещ неговото име. Талантът му веднага попада в полезрението на изисканите дами от обществото, а истинският пример за това е първата му известна клиентка - принцесата на Монако, Каролин. Медиите не пропускат да отбележат избора на Нейно Височество и да обърнат нужното внимание на дизайнера. Летящ старт за кариерата на Лубутен.

През следващата, 1992 година се ражда идеята, благодарение на която името на Кристиан Лубутен се превръща в емблематично. Създавайки дизайн на един от моделите си обувки, дизайнерът се замисля как да внесе повече цвят и настроение в модела. Черните подметки са скучни, мисли си той. Взима яркочервения лак за нокти на своята асистентка и оцветява подметките на един чифт високи обувки. Удивен от новия разчупен вид на модела, решава че идеята му ще промени историята, което се случва наистина.

Червените подметки са вечни

Всъщност по това време обмисля смяната на цветовете на подметките всеки сезон, но мислите му не се реализират. Когато бива попитан, защо точно червеният цвят, Лубутен отговаря: "Това е цветът, който се отличава силно от останалите. Само погледнете една жена с червено червило на устните си!”

Освен със забележителните червени подметки, дизайнерът разтърсва разбиранията за съвременната жена. Във фантазиите му тя е висока и стройна. Той иска да я вижда такава и в реалността, точно затова създава обувките с екстремно високи токове, вкарвайки в подметките им скрити платформи. Негова заслуга са и моделите с отворени пръсти, които предизвикват истински апокалипсис в модата.

Червените подметки са вечни

Всичко е преходно, но гениалните идеи не са. Лубутен не е, творенията му също.

"Работата ми е посветена в удовлетворяването не на жените, а на мъжете”, е казал французинът веднъж. Всъщност удовлетворява всички, смятаме ние.

45 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 08.11.2011|17:03
Единственият недостатък на тези обувки е, че са скъпи. Но пък сякаш създадени за червения килими и звездите, тъй като излъчват класа и стил. Известните личности ги обожават, а Дженифър Лопес дори им посвети песен, дори Мадона ги носи. :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay