Емоционален насилник ли е партньорът ми?

Емоционален насилник ли е партньорът ми?
Canva

Разпознаването на емоционалния тормоз от страна на половинката може да бъде трудно, тъй като той често бива замаскиран чрез различни по вид манипулации. Въпреки това, има няколко признака, които могат да ви помогнат да разберете дали сте жертва на емоционален тормоз:

Постоянно критикуване и потискане на самочувствието ви

Ако вашият партньор постоянно ви критикува, унищожава вашето самочувствие и подкопава вярата ви в себе си, това може да бъде признак за емоционален тормоз.

Изолация и контрол

Емоционалните насилници често се опитват да изолират жертвата си от приятели, семейство и други социални връзки, за да увеличат своя контрол и влияние.

Изразяване на пренебрегване и пренебрежение

Партньорът ви може да проявява пренебрежение към вашите чувства, нужди и желания. Той може да ви игнорира или да ви дава обещания, които не изпълнява.

5 най-чести причини за скандали в двойките

Постоянно извиняване и прекомерна отговорност

Ако винаги се чувствате виновни за проблемите във вашата връзка и се чувствате задължени да се извините, дори когато не сте виновни, това може да бъде признак за емоционален тормоз.

Спад на самочувствието и доверието в себе си

Ако се чувствате постоянно недостойни и безпомощни във връзката си, това може да бъде признак за емоционален тормоз.

Ако забележите някои от тези признаци във вашата връзка, е важно да се отбележи, че нито един от тях сам по себе си не е доказателство за емоционален тормоз. Обаче, ако те се повтарят систематично и водят до значително страдание и неудовлетвореност във вашата връзка, може да бъде добра идея да се консултирате с терапевт или консултант по междуличностни взаимоотношения, за да обсъдите вашата ситуация и да получите подходяща помощ.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay